funkcja
ewela: funkcja kwadratowa f(x) = ax2+bx+c przyjmuje wartosci ujemne tylko wtedy gdy x nalezy
(−4;1/2). wiadomo, że wykres funkcji f przechodzi przez punkt (1,5)
podaj wzor funkcji f w postaci ogolnej i kanonicznej
3 sty 12:58
Jerzy:
| | 1 | |
zauważ,że jej miejsca zerowe to: x = −4 lub x = |
| |
| | 2 | |
3 sty 13:00
Jerzy:
i oczywiście: xw jest środkiem tego przedziału
3 sty 13:01
ewela: ok a jakies jeszcze wskazówki ?
3 sty 13:05
Jerzy:
np:
f(−4) = 0
f(1/2) = 0
f(1) = 5
trzy równania i trzy niewiadome: a, b, c
3 sty 13:06
Aga1.: Gdy skorzystasz z pierwszej wskazówki,(wykorzystaj postać iloczynową) będzie tylko jedna
niewiadoma.
y=a(x+4)(x−1/2)
teraz wykorzystaj punkt
5=a(1+4)(1−1/2)
wylicz a i przekształć do postaci ogólnej.
3 sty 13:32