| √5 | ||
sin(<CBD)= | ||
| 5 |
To bedzie mniej wiecej takie cos
ewentualnie B i D moga byc zamienione ; D
|CA| to przekatna rombu
a = 1
prosta zawierajaca |CA| => 2 = 2+b
y = x
prosta prostopadla przechodza przez srodek...
S (3,3)
y = − x + b −> podstawiajac S(3,3)
3 = −3 + b
b = 6
wiec prosta zawierajac druga przekatna y = −x + 6
tam gdzie beda B i D
naturalnie BD moga byc zamienione... i nie koniecznie musza byc tak jak narysowalem...
w kazdym razie
| √5 | ||
sin α = | ||
| 5 |
| √5 | 2√5 | √5 | 2√5 | −3 | ||||||
= ( | − | )( | + | ) = | ||||||
| 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |