Ktoś, coś ??
Ewaa: Dany jest równoległobok ABCD. Punkt E należy do boku AB, a punkt F do boku AD. Prosta EF
przecina prostą CB w punkcie P, a prostą CD w punkcie Q. Wykaż, że pole trójkąta CEF jest
równe polu trójkąta APQ.
3 sty 12:43
Aga1.: Sprawdź treść zadania .
3 sty 13:47
Ewaa: Na pewno jest taka. Zadanie pochodzi z I OMG
3 sty 15:12
Kacper:
3 sty 15:13
Eta:

Ładne zadanko

@
Aga1 ... treść jest poprawna
Zaczynamy od rysunku
Mamy wykazać,że
P(CEF)=
P(APQ)
Budujemy równoległobok
CPRQ i z własności równoległoboku
ΔPCQ ≡ ΔPRQ
zauważamy trójkąty podobne ΔAEF ∼ ΔPRQ z cechy (kkk)
| | |PQ| | |
w skali k>0 , k= |
| ⇒ |PQ|= k*|FE| |
| | |FE| | |
Również są proporcjonalne odpowiednie wysokości
w=|NR|= | CM| −−− dł. wyskości ΔPRQ= dł wysokości ΔCEF
u= |AK|−−−− dł. wysokości ΔAEF= dł. wysokości ΔAPQ
| | |PQ|*u | | |FE|*k*u | |
P(APQ)= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | |FE|*w | | |FE|*k*u | |
P(CEF)= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
zatem P(ΔAPQ)= P(ΔCEF)
c.n.w
3 sty 15:19
Ewaa: DZIĘKUJĘ
3 sty 15:23
Eta:
3 sty 15:25