Heeelp
Kasiaaaa: Dla jakich liczb naturalnych n liczba 14n–9 jest pierwsza?
3 sty 12:32
M:
29 maj 06:02
Mariusz:
Przyjmijmy że n=2k, mamy wówczas
142k − 9 = (14k−3)(14k+3)
aby liczba 142k − 9 była pierwsza to któraś z liczb
14k−3 albo 14k+3 musiałaby być równa jeden a tak nie jest
Zatem zostają do sprawdzenia tylko liczby nieparzyste
n = 2k+1
142k+1−9
14*142k−9
5*142k+9*142k−9
5*142k+9(142k − 1)
Pokażmy indukcyjnie że
142k − 1 jest podzielne przez 5
Dla k = 0
140−1 = 0
5|0
Zakładamy że 5|142k−1 dla pewnego k=m ≥ 0
5|142m−1
Sprawdzamy czy z założenia indukcyjnego wynika poprawność tezy dla k = m+1
5|142m+2−1
5|142*142m − 1
5|196*142m − 1
5|196*142m −196 − 1+196
5|196*(142m − 1) +195
5|196*(142m − 1) +5*39
142m − 1 jest podzielne przez 5 z założenia indukcyjnego
natomiast 5*39 jest iloczynem liczby 5 i liczby całkowitej
Dla n parzystych otrzymaliśmy liczbę złożoną
a dla n nieparzystych otrzymaliśmy liczbę podzielną przez 5
Jedyną liczbą pierwszą podzielną przez pięć jest liczba 5 a to wystąpi dla n = 1
więc n=1 jest jedynym rozwiązaniem tego zadania
29 maj 10:59