x+1 | ||
∫ | dx | |
x2−x+1 |
1 | 2x − 1 | dx | ||||
= | ∫ | dx + 3∫ | ||||
2 | x2 − x + 1 | x2 − x + 1 |
3 | ||
sorry ... przed drugą całką ma być: | ||
2 |
1 | ||
2x − 1 = | (2x − 1 + 3) | |
2 |
1 | ||
nie tak ... x + 1 = | (2x − 1 + 3) | |
2 |
f'(x) | ||
robimy tak, aby teraz skorzystać ze wzoru: ∫ | dx = lnIf(x)I | |
f(x) |
dx | |||||||||||||||||
druga całka = ∫ | |||||||||||||||||
|
dt | 1 | t | ||||
podstawiasz: x − 1 = t i korzystasz ze wzoru: ∫ | = | arctg( | ) | |||
t2 + a2 | √a | √a |
1 | ||
podstawiasz: x − | = t oczywiście | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |