Objętość ostrosłupa
Antek:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a. Kąt między
krawędzią boczną, a krawędzią podstawy ma miarę α>45 (zobacz rysunek). Oblicz objętość
tego ostrosłupa.
Znalazłem kilka sposobów na rozwiązanie zadania, ale się zastanawiam, czy nie mogę po prostu
policzyć pomarańczową krawędź jako a
√2/2 a następnie H = (a
√2*tgα)/2
i V=(a
3√6tgα)/24
3 sty 12:01
Antek: edit..
V=a2*1/3*H
3 sty 12:04
dero2005:
nie
3 sty 12:05
Jack:

| | a√2 | |
pomarańczowa krawędź − prawda |
| |
| | 2 | |
ale ten kąt alfa to jest między krawędzią boczną a podstawy czyli − patrz rysunek...
x − krawedz boczna
α = 45 stopni czy alfa jest wieksze od 45 stopni ?
3 sty 12:07
Antek: a większe od 45 stopni
czyli rozumiem, że mój błąd polega na tym, że alfa między krawędzią boczną a krawedzia podstawy
to nie to samo co kąt między krawędzią boczną a przekątną podstawy?
3 sty 12:11
Jack:

mozesz zrobic
a potem z pitagorasa...(patrz trojkat)
3 sty 12:16
Jack: tak, bo kat ktory zaznaczyles, to kat miedzy krawedzia boczna a plaszczyzna podstawy... jeszcze
pewnie bedziesz mial katy miedzy plaszczyznami, dwuscienne i inne takie
3 sty 12:17
Antek: nooooo..

Dzięki, o to mi chodziło
3 sty 12:21