Przypadek I : h = 12 cm, α = 600 Pc, V = ?
Pc = 2πr2 + 2πrh , V = πr2h
| d | d | |||
α = 600 ⇒ | = h, czyli | = 12 cm ⇒ d = 24 cm | ||
| 2 | 2 |
| 108 | √36*3 | 6√3 | ||||
r2 = | ⇒ r = | = | ||||
| π2 | π | π |
| 6 | ||
Pc = podstaw , otrzymasz Pc = 3( | + 4√3) [cm2] | |
| π |
| 108 | 1296 | |||
V = π * | * 12 = | [cm3] | ||
| π2 | π |
| h | ||
α = 600 ⇒ | = sinα | |
| d |
| √3 | ||
h =d*sin600 = 24 * | = 12√3 | |
| 2 |
| 12 | 6 | |||
2πr = 12 ⇒ r = | = | |||
| 2π | π |

Stawiam duze piwo 
| 6 | ||
Chochlik w wyniku na Pc. Powinno być: Pc = 36( | + 4√3) [cm2] ![]() | |
| π |
Sprowokowałeś mnie do zmiany nicku : od dziś będę AROBA .
Zbyt często zmieniają mi płeć.
Eta, co Ty na to?
| 72 | ||
Maniek, podaję Ci wyniki do II przypadku: Pc = | (1 + 2√3π) cm2, | |
| π |
| 432√3 | ||
V = | cm3 | |
| π |
przynajmniej nikt Cię juz nie pomyli hehe.
jeszcze mam jedno pytanie z tym polem całkowitym czy nie powinno wyjsc w tym drugim przypadku
pc =(36/π + 144√3 ) cm 
a może wspak? ABORA
| 36 | 6 | |||
II przypadek: Pc = 2π * | + 2π* | * 12√3 = | ||
| π2 | π |
| 72 | 72+144π√3 | |||
= | + 144√3 = | = | ||
| π | π |
| 72 | ||
= | (1 + 2√3π) [cm2] | |
| π |
tak za nic.
............

, tak za nic
Powodzenia!
juz skonczyłem to przepisywać idę spać bo jutro nie wstane hehe. Dziękuje Ci