matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci
xxx135:
a
2
a
3
a
a
2
Doprowadź wyrażenie (
−
) : (
−
) do
a+b
(a+b)
2
a−b
a
2
−b
2
najprostszej postaci. Wiem, że to zadanie pojawiło się już na forum, ale robiłem je 3 razy i
a(a−b)
cały czas mi nie wychodzi. Prawidłowa odpowiedź to
a+b
2 sty 23:19
Eta:
a
2
(a+b)−a
3
a(a+b)−a
2
:
=
(a+b)
2
a
2
−b
2
a
2
b
(a−b)(a+b)
a(a−b)
=
*
=
(a+b)
2
ab
a+b
2 sty 23:44
xxx135:
Już wiem, gdzie mam błąd. Straszna głupota. Bardzo dziękuję
2 sty 23:50
Eta:
3 sty 00:28