wykaż
ewela: 25,wykaż ze jeżeli dwie różne liczby rzeczywiste x,y spełniają warunek x2+x=y2 to x+y+1=0
2 sty 21:53
Jack: y = 0
x = − 1
x2 + x = y2
1 − 1 = 0
True story
2 sty 22:08
zeesp: x
2+x=y
2
x
2−y
2+x=0
(x−y)(x+y)+x=0
x≠y więc x−y≠0
zatem
Chcemy pokazać, że x+y+1=0
| | x | |
Porównując powyższe mamy, że 1= |
| |
| | x−y | |
to oznacza, że x=x−y czyli 0=−y czyli y=0
Zatem warunek będzie spełniony tylko gdy y=0 (i x=−1)
ale np x=2 to wtedy x
2+x=6, jako y biore
√6
istotnie x≠y ale x+y+1≠0
2 sty 22:09
Eta:
Pani pewnie Sylwestrową ( późną ) nocą to zadanko układała

i czegoś nie dopisała (
2 sty 22:20