stosunkek ob
ewela:

Stosunek obwodu zacieniowanej części kola do długości okręgu o środku O wynosi
2 sty 21:41
2 sty 21:43
zeesp: aaaaaaa nieeee

! Obwodu
2 sty 21:43
zeesp: Obwód koła to 2πr
a Obwód tego zacieniowanego to r+r+0.5πr=r(2+0.5π)
i odpowiednio podziel
2 sty 21:44
Eta:
Jeżeli na rys. jest ćwiartka koła to
2 sty 21:44
ewela: obwodu do długości okręgu
2 sty 21:45
Eta:
| | 90 | | 1 | |
L=2πr , l= |
| *2πr= |
| 2πr |
| | 360 | | 4 | |
2 sty 21:46
zeesp: Właśnie też tak napiałem z rozmachu.ale trzeba policzyć cały obwó tej zacieniowanej figurki
chyba (treść troche nieładna..

)
2 sty 21:51
Eta:
2 sty 21:52