Pochodna niewłaściwa.
:)))): Oblicz pochodną niewłaściwą w punkcie x0 = 2 funkcji:
y=√|x−2|
2 sty 21:16
zeesp:
| | √|x−2| | |
=limx→2+ |
| |
| | (√|x−2|)2 | |
| | 1 | | 1 | |
=limx→2+ |
| =" |
| =∞ |
| | √|x−2| | | 0+ | |
analogicznie druga −
∞
2 sty 21:21
:)))): To
√|x−2| nie rozbijam na:
√x−2 dla x ≥ 2
oraz
√−x+2 dla x < 2
2 sty 21:24
Jack: a to nie bedzie 0 ?
2 sty 21:24
zeesp: napisałem ,że granica jest z 2 PLUS
granica z 2 MINUS to −∞
2 sty 21:26
zeesp: granica z 2+ znaszy że ide po x, x≥2, x→2
2 sty 21:26
Jack: @zeesp ja bym obstawial ze w 2− i 2+ wynosi 0
2 sty 21:27
zeesp: x>2 **
2 sty 21:27
zeesp: Lepiej nie obstawiaj bo przegrasz!
2 sty 21:27
2 sty 21:28
zeesp: Nawet |x−2| nie ma pochodnej w 2, a to, ze tam sie robi nieskonczoność bierze sie z tego, że
jest ten pierwaistek "niższy stopień"
2 sty 21:28
:)))): no ok.
ale jak to jest funkcja złożona to muszę to rozpisać na te 2 opcje żeby policzyć na 2
przypadki.
2 sty 21:29
zeesp: no tak... tylko że my nie luczymy lim
x→2 f(x)
| | f(x)−f(2) | |
tylko limx→2 |
| |
| | x−2 | |
f(x) to to co podał
2 sty 21:29
:)))): Jack ale to ma byc pochodna
2 sty 21:30
zeesp: Złożona
2 sty 21:30
Jack: łe jeny...a ja caly czas czytam granica...
a to pochodna... o kurde, przepraszam bardzo
2 sty 21:31
:)))): no tak. f(g(x))
f(x)=√x
g(x)=|x−2|
2 sty 21:31
zeesp: aaaaaaa, no niby racja..ale tu sie w ogóle nie musisz przejmować czym ejst funkcja złozona
TYlko tyle, że jak x>2 to x−2=(
√|x−2|)
2
a jak x<2 to x−2=−(
√|x−2|)
2
i definicjia pochodnej
co nie
2 sty 21:33
Jack: a nie mozna zamienic
√|x−2| = 4√(x−2)2 = √x−2
?
2 sty 21:36
:)))): a nie powinno byc
dla x≥2 √x−2
dla x<2 √−x+2
potem jest:
lim→2+ 1√x−2
lim→2− −1√−x+2
2 sty 21:37
zeesp: 
tak...to też dobry wzór..ale bardziej sie opłaca zoibć tak jak ja zrobiłem (bo sie łatwo
skroci)
2 sty 21:39
zeesp: natomiast JAck, nistety to nie jest prawda..(tylko dla x≥2)
2 sty 21:40
Jack: @zeesp, a to co napisalem pewno bledne jest?
2 sty 21:40
Jack: a...dobra
2 sty 21:40