pomocy
Agata: powie ktoś co robić ?
lim (1/x−3 − 27/x3−27 ) =
x→3
doprowadzic do wspolnego mianownika ale jakie obliczenia potem bo sie pogubiłam ?
15 gru 21:56
Andrzej: a potem skrócić przez (x−3), wychodzi granica 1/3
15 gru 22:15
Adam:
| | 2 | |
= 1/3 − 3 − 27/27 −27 = 1/3 − 4 − 27 = 1/3 − 31 = −30 |
| |
| | 3 | |
15 gru 22:16
Andrzej: coście powariowali z tymi granicami dzisiaj ? xD
15 gru 22:18
Agata: mógłbyś napisać po kolei obliczeia bo chyba znowu coś pochrzaniłam
15 gru 22:18
Andrzej: po sprowadzeniu do wspólnego mianownika wychodzi:
(x2+3x−18)/(x3−27)
po skróceniu przez (x−3) wychodzi
(x+6)/(x2+3x+9) czyli granica [9]/[27] czyli 1/3
15 gru 22:20
Agata: a móglbyś napisać jak sprowadzales do wspolnego mianownika bo mi wlasnie jakos inaczej wychodzi
; (
15 gru 22:25
Andrzej: wzór skróconego mnożenia: (a−b)(a2+ab+b2)= a3−b3
15 gru 22:27
Agata: no tak ale z tego wzoru skróconego mnożenia mi wychodzi x2 − 3x + 9
15 gru 22:37
Andrzej: w drugim nawiasie są same plusy !
15 gru 22:39
Agata: ok, dzieki ; )
15 gru 22:44