Funkcja (x) ma asymptotę poziomą y = q i asymptotę pionową x = p. Oblicz p + q
Otylia97: Funkcja f(x) =
4 − 3/5x−3x + 1/2
Nie potrafię zrobić ułamków w ułamku wybaczcie
2 sty 21:16
Otylia97: W liczniku: 4 − 3/5x
2 sty 21:16
2 sty 21:22
Janek191:
| | 4 − 0,6 x | |
f(x) = |
| ? |
| | 3 x + 0,5 | |
2 sty 21:23
Eta:
2 sty 21:24
Otylia97: Mianownik −3x + 0,5 reszta ok
2 sty 21:25
Eta:
| | 1 | | 1 | |
dla mianownika −3x+0,5≠0 x≠ |
| to p= |
| |
| | 6 | | 6 | |
p+q=........
2 sty 21:29
Otylia97: Dziękuje bardzo Eta, dzieliłam licznik przez mianownik, bo tak się nauczyłam wyznaczać postać
kanoniczną ale teraz znalazłam te wzory których użyłaś i w tym zadaniu już nie jest to
konieczne, dzięki
2 sty 21:45
Eta:
2 sty 21:48
Jack: to na to sa jakies wzory ? ja asymptoty wyznaczam z limesow... aczkolwiek wyszloby na to
samo...
2 sty 21:50