Ciąg (an ) jest niemonotonicznym ciągiem geometrycznym , w którym a3= − 0,25 i
ewela: Ciąg (an ) jest niemonotonicznym ciągiem geometrycznym , w którym a3= − 0,25 i a7 = − 4.
Wówczas
a) a6= −2
b) a5= − 0,5
c) a5 = 1
d) a6= 2
2 sty 20:59
Eta:
Odp a)
2 sty 21:00
Eta:
| | a7 | |
g7−3= |
| ⇒ q4=16 ⇒ q=2 lub q=−2−−− odrzucamy ( bo ciąg nie monotoniczny) |
| | a3 | |
2 sty 21:03
zeesp: a
3=−0.25=a
1*q
2
a
7=−4=a
1*q
6
zatem
16=q
4⇒q=2 lub q=−2. Gdyby q=2 to wszystie wyrazy by miału ten sam znak i ciąg byłby rosnący
Zatem q=−2
2 sty 21:03
zeesp: **malejący
2 sty 21:04
Eta:
? ?
2 sty 21:05
zeesp: Coś pomyliłem.. ?
2 sty 21:06
zeesp: jak q=2 to ciąg jest malejący
2 sty 21:06
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an : − |
| , − |
| , − |
| , − |
| , −1,−2, −4 |
| | 16 | | 8 | | 4 | | 2 | |
2 sty 21:10
Jack: y
2 sty 21:10
zeesp: no tak...ale to jest cią monotoniczny..
2 sty 21:12
Eta:
O ooo sorry

to ja źle przeczytałam treść : ciąg
nie jest monotoniczny
więc g= −2
| | a7 | | −4 | |
wtedy a6= |
| = |
| = 2 |
| | q | | −2 | |
odp: D) jest poprawna
2 sty 21:13
Jack: q=2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| . − |
| , − |
| , − |
| , −1, −2 , −4 |
| | 16 | | 8 | | 4 | | 2 | |
q= − 2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| , |
| , − |
| , |
| , −1, 2 , −4 |
| | 16 | | 8 | | 4 | | 2 | |
2 sty 21:14
zeesp: zdarza sie
2 sty 21:14
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an: − |
| , |
| , − |
| , |
| , −1, 2, −4 −−− nie jest monotoniczny |
| | 16 | | 8 | | 4 | | 2 | |
2 sty 21:15