Jak obliczyc to zadanie. Prosze o rozwiązanie ;)bede niesamowicie wdzięczna; (
Patrycja ;) : Wyznacz miejsce zerowe funkcji f (x)= −2x+b , jeśli liczba b spełnia ròwnanie.
a) (b+5)(5−b)=5b−b2
B)(p {2}−b)2−(b−2p {2})2=−6
2 sty 20:49
zeesp: f(x)=−2x+b
| | b | |
f(x)=0 to z tego b=2x czyli x= |
| |
| | 2 | |
a) (b+5)(5−b)=5b−b
2
−(b+5)(b−5)=−(b
2−5b)
(b+5)(b−5)=b
2−5b
b
2−5
2=b
2−5b
−25=−5b zatem b=5
2 sty 20:52
Patrycja ;) : Czyli w rezultacie jak zapisać to miejsce zerowe

dziękuję bardzo
2 sty 20:54
zeesp: | | b | |
Po prostu miejsce zerowe to |
| |
| | 2 | |
a to jakie jest b musisz sobie wyliczyć. Wyliczyłem dla przykładu a)
2 sty 20:55