statistic :D
RJS:
W 30 sportowców jest 20 narciarzy, 6 kolarzy i 4 biegaczy. Prawdopodobieństwa zakwalifikowania
się do zawodów sportowych są następujące: dla narciarzy 0,9, dla kolarzy 0,5 i dla biegaczy
o,75. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrany losowo sportowiec będzie zakwalifikowany do
zawodów?
2 sty 20:40
Janek191:
| | 2 | | 9 | | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 3 | | 10 | | 5 | | 2 | | 15 | | 4 | |
2 sty 20:44
RJS: W szkole pracuje 20 nauczycieli, 14 kobiet i 6 mężczyzn. Do przygotowania uroczystości wybrano
5−osobowy komitet organizacyjny. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w komitecie będą:
a) same kobiety,
| | 2002 | |
P(A)= |
| =100.1 ? coś nie tak |
| | 20 | |
2 sty 20:47
2 sty 20:49
Janek191:
| | 20 ! | | 16*17*18*19*20 | |
= |
| = |
| = |
| | 5 ! * 15 ! | | 120 | |
2 sty 20:51
RJS: Dziękuję !
2 sty 20:58