stereometria
PILNE !! : Wspomóżcie mnie rozwiązaniem
Z walca o średnicy 2m wycięto wpisany w niego graniastosłup prosty trójkątny. Miary dwóch kątów
graniastosłupa są równe 45 stopni i 60 stopni, a przekątna ściany bocznej o najmniejszym polu
jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz ile papieru potrzeba zużyć by okleić
wszystkie cztery bryły?
PROSZĘ O POMOC
15 gru 21:45
ula:

podstawą jest Δ o kątach 45,60,75
z wzoru sinusów oblicz boki Δ
| | a | | a | |
R= |
| 1= |
| → a=√2
|
| | 2sinα | | 2sinα | |
| | c | | √2+√6 | |
1= |
| sin75=sin(30+45)=sin30cos45+cos30sin45= |
|
|
| | 2sin75 | | 4 | |
| | √3+3 | |
PΔ=uy{1}{2}*c*b*sin45= |
|
|
| | 3 | |
Wysokość wylicz z Δn, najkrótszy bok a, 30, H
Pole graniastosłupa
| | √3+3 | |
Pc=2Pp+Pb=2* |
| +H*a+Hb+Hc= wylicz podstaw boki i wusokość
|
| | 3 | |
3 nasępne figury to wycinki walca
Pwycinku= H*(pole wycinka koła podstawy − poleΔ)
| | α | |
Pwycinka koła podstawy = |
| *πR2
|
| | 360 | |
wycine oparty na boku a
| | 2*45 | |
Pwycinka koła= |
| *π12=14π
|
| | 360 | |
PΔ=
12R*R*sin90=
12
Pwycinka walca=H*(
14π−
12
podstaw
tak samo zrób z wycinkami opartymi na b i c
i wszystkie pola dodaj
15 gru 23:13
ula: fajne zadanie tylko dużo pisania
15 gru 23:14
ula: można to zrobić trochę prościej, nie wyliczać pól poszczególnych brył tylko uogólnic
Pc=Pwalca+2Pścian bicznych graniastosłupa
Pc=2πR
2+2πRH+2aH+2bH+2cH
| | √6 | | √6 | | √6 | | √2+√6 | | √6 | |
Pc=2π+2π* |
| +2*√2* |
| +2*√3* |
| +2* |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
16 gru 08:01