Łączność działania
misiaaataaaaaaaaa: Proszę o pomoc muszę sprawdzić łączność działa:
aΔb=a+b−1
wiem że muszę użyć takie definicji
(aΔb)Δc=aΔ(bΔc)
na zajęciach to zad robiliśmy tak:
lewa: (a+b−1)Δc=a+b−1+c−1 i w tym momencie nie rozumiem dlaczego Δc zamieniło się na c−1
prawa: aΔ(bΔc)=aΔ(b+c−1) (to c−1 bierze się z lewej strony?) =a+b+c−1 −1 i nie rozumiem
dlaczego jeszcze raz odejmujemy −1
2 sty 20:40
zeesp: będe pisał o zamiast Δ
a o b = a+b−1
Chcemy sprawdzić czy a o (b o c) = (a o b) o c
1. Ile wynosi a o (b o c)

b o c = b+c−1
zatem a o (b o c) =a + (b+c−1) −1 =a+b+c−2
2. Ile wynosi (a o b) o c?
a o b =a+b−1
zatem (a o b) o c =(a+b−1) +c −1 =a+b+c−2
Zatem jest równość, więć oK
2 sty 20:49
misiaaataaaaaaaaa: w b o c = b+c−1 działanie jest po prostu uporządkowane dlatego to −1 jest na końcu?
i w tym b o c b wynosi b−1?
jeszcze tylko nie rozumiem dlaczego a o (b o c) =a + (b+c−1) −1 w tym równaniu po nawiasie
jest −1?
2 sty 21:23
zeesp: COŚ o COŚ2= COŚ1 + COŚ2 −1 taką masz definicjie

!
wię to, że b o c=b+c−1 to czysta definicja twojego działania!

Analogiczna odpowiedz na drugie pytanie
2 sty 21:24
misiaaataaaaaaaaa: a i jeszcze dlaczego (a o b) o c =(a+b−1) +c −1 przy c jest −1, a nie samo c?
2 sty 21:27
misiaaataaaaaaaaa: Dziękuję nie mogłam tego właśnie załapać
2 sty 21:28
zeesp: kminisz

: )
2 sty 21:30
misiaaataaaaaaaaa: Tak, dzięki !
2 sty 21:50
misiaaataaaaaaaaa: jeszcze mam jedno pytanie o inne działanie:
a o b = a−b a,b∊Z
przemienne: a o b= b o a
lewa: a o b =a−b
prawa: b o a= b−a P≠L
dobrze to zrobiła?
element neutralny: a o e = a
a o e = a − e
0= −e − w takim wypadku element wynosi 0 czy element nie istnieje?
2 sty 22:17