.
Natalka: 1) ∫(x
2−1)e
13x3−x+2 = ....
t=e{
13x
3−x+2
dtdx = (x
2−1)e
13x3−x+2
dt= (x
2−1)e
13x3−x+2dx
... = ∫dt
w tym momencie nie wiem co zrobić.
2) do sprawdzenia
t=sinx
dtdx=cosx
dt=cosxdx
| | t | | 1 | | 2 | | 1 | |
... = ∫ |
| dt = |
| ∫ |
| = |
| ln|1+t2| |
| | 1+t2 | | 2 | | 1+t2 | | 2 | |
| | t | |
czy jest tutaj jakiś inny sposób na ∫ |
| dt nie wstawiając 12 przed całkę? |
| | 1+t2 | |
2 sty 20:10
Jerzy:
1) złe podstawienie
2 sty 20:39
RJS:
t=1+sin2x
2 sty 20:41
zeesp: | | 1 | | 1 | |
(exp( |
| x3−x+2))'=(x2−1)exp( |
| x3−x+2) |
| | 3 | | 3 | |
2 sty 21:36
Natalka: Jerzy, co więc podstawić?
undefined
2 sty 21:44
zeesp: | | 1 | |
napisałem ci wzór...z tego od razu widąc, że ta całka to exp( |
| x 3−x+2) KONIEC  |
| | 3 | |
2 sty 21:45
Jerzy: t = W(x)
x2− 1 = t
= ∫etdt
2 sty 22:19
Mariusz:
1) podstawienie było dobre
4 sty 10:38