równanie
ewela: równanie
x2−kx+9=0 z nie wiadomoa x ma 2 różne rozwiązania tylko wtedy gdy
A) k∊ (−∞,−6)
B k∊(−∞,−6)U(6,∞)
C k∊(−∞,6)
D k∊ (6,∞)
2 sty 20:01
Janek191:
Δ = k2 − 4*1*9 = k2 − 36 > 0
2 sty 20:21
5-latek: Kiedy równanie kwadratowe ma 2 rozne rozwiązania ?
2 sty 20:21
ewela: kiedy Δ jest rowna 0
2 sty 20:27
ewela: sorki dodatnia
2 sty 20:28
Jack: Δ > 0
Czyli tak jak
Janek191 obliczyl
k
2 − 36 > 0
inaczej rozpisujac
(k−6)(k+6) > 0
parabole chyba umiesz rysowac...i odczytac wynik?
2 sty 20:31