pochodna
aaaaa: | | 1 | |
jak napisac wzor pochodnej funkcji V(r)= |
| πr2√81−r2 |
| | 3 | |
2 sty 19:47
aaaaa:
2 sty 20:11
aaaaa: pomoże ktoś?
2 sty 20:21
5-latek: WEdlug mnie będzie tak
g=
√81−r2
I teraz wzor (f*g)'
| | 1 | | −2r | |
g'= |
| *(−2r) = |
| |
| | 2√81−r2 | | 2√81−r2 | |
2 sty 20:30
Jack: ja bym wszystko wlozyl pod pierwiastek i potem pochodna zlozona...
| 1 | |
| * pochodna z tego co wsrodku ze wzoru nxn−1 |
| 2√.... | |
2 sty 20:32
aaaaa: niby tak tylko potem musze porownac to do 0, a promien nie moze byc 0
2 sty 20:38
aaaaa: dzięki 5−latek
2 sty 20:45
Jack: @aaaaa
dlatego jak przyrownujesz do zera to ta funkcje z pierwiastkiem olewasz bo tylko licznik Ci sie
liczy
a licznik to pochodna z tego co by bylo w srodku tego pierwiastka czyli pochodna z (1/9
pi2r4) *(81−r2)
2 sty 20:57
utem:
| | 1 | |
V'(r)= |
| π*(r2*√81−r2)'= |
| | 3 | |
| | 1 | | −2r | |
= |
| π*(2r*√81−r2+r2* |
| = |
| | 3 | | 2√81−r2 | |
| | 1 | | 2r*(81−r2)+(−r3) | |
= |
| π*( |
| = |
| | 3 | | √81−r2 | |
| | 1 | | 162r−2r3−r3 | |
= |
| π* |
| = |
| | 3 | | √81−r2 | |
V'(r)=0⇔(162r−3r
3)=0 i r>0⇔
3r*(54−r
2)=0
r
2=54
r=
√54=
√9*6=3
√6
2 sty 21:21