Pochodne uwikłane
Saizou :
| | dz | | dz | |
Jak znaleźć |
| i |
| , jeżeli |
| | dx | | dy | |
x=u+v
y=u−v
z=uv
Nie mam pojęcia jak to zrobić :c
2 sty 19:40
Saizou :
tutaj akurat można sobie łatwo wyznaczyć z(x,y) i zróżniczkować, ale mam tez przykłady które są
trudniejsze i nie można sobie tak bezpośrednio wyznaczyć z (x,y).
Więc jak to zrobić inaczej ?
2 sty 19:42
Godzio:
| dz | | dz | | du | | dz | | dv | |
| = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| dx | | du | | dx | | dv | | dx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= v * |
| + u * |
| = |
| (u + v) = |
| x |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 sty 19:43
Saizou :
Godzio a można to jakieś inaczej bez tego wyznaczania ?
bo np. mamy (to samo polecenie), ale
x=eucosv
y=eusinv
z=u+v
2 sty 19:45
Godzio:
Chyba można, ale musiałbym pomyśleć jak się to robiło, ale tutaj też z wyznaczeniem chyba nie
ma problemu
| y | | y | |
| = tgv ⇒ v = arctg( |
| ) |
| x | | x | |
| | 1 | |
x2 + y2 = e2u ⇒ u = |
| ln(x2 + y2) |
| | 2 | |
2 sty 19:48
Saizou :
ale mogą się zdarzyć takie przykłady że nie można ot tak sobie tego wyznaczyć xd
2 sty 19:51
Godzio:
Wymyśliłem.
x = e
ucosv
y = e
usinv
z(x(u,v), y(u,v)) = u + v
| ∂z | | ∂z | | ∂x | | ∂z | | ∂y | |
| = |
| * |
| + |
| * |
| |
| ∂u | | ∂x | | ∂u | | ∂y | | ∂u | |
| ∂z | | ∂z | | ∂x | | ∂z | | ∂y | |
| = |
| * |
| + |
| * |
| |
| ∂v | | ∂x | | ∂v | | ∂y | | ∂v | |
Twoimi jedynymi niewiadomymi są:
Układ równań do rozwiązania.
2 sty 19:52
Saizou :
czyli na to trzeba patrzeć tak jakby w drugą stronę

Dzięki
Godzio 
i gdzie straciłeś kolorek ?
2 sty 19:54
Godzio:
1 = A * eu cosv + B * eu sinv / * sinv
1 = A * (−eu sinv) + B * eu cosv / * cosv
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dodajemy równania
sinv + cosv = B * eu ⇒ B = e−u(sinv + cosv)
1 = A * eu cosv + B * eu sinv / * cosv
1 = A * (−eu sinv) + B * eu cosv / * sinv
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odejmujemy równania
cosv − sinv = A * eu ⇒ A = e−u(cosv − sinv)
2 sty 19:56
Godzio:
Aaa, jakoś nigdy mi się nie chce odzyskać, kiedyś to zrobię
2 sty 19:56
Saizou :
Rozumiem
| | dz | | x−y | |
tylko że w odp. mam |
| = |
| |
| | dx | | x2+y2 | |
2 sty 19:58
Godzio:
No tak, bo trzeba przejść na x i y. Hmmm pomyślę jeszcze
2 sty 20:00
Saizou :
Dzięki wielkie, w sumie to jakoś tego nie ogarniam zbytnio, ale jak trzeba to chcę się tego
nauczyć
2 sty 20:01
Godzio:
cosv − sinv = Ae
u /* e
u, oraz e
2u = x
2 + y
2
Wydaje mi się, że muszą być takie przykłady, żeby dało się to policzyć. Jak trafisz na taki
co się nie będzie dało to będziemy myśleć
2 sty 20:03
Saizou :
To samo polecenie
x=acosφcosλ
y=nsinφcosλ
z=csinλ
2 sty 20:07
Godzio:
Rozumiem, że a, c i n to jakieś stałe?
2 sty 20:08
Godzio:
Pewnie zamiast n miało być 'b'
2 sty 20:08
Saizou :
chyba tak

Tak mam napisane w zadaniach.
I miało być n=b
2 sty 20:09
Godzio:
| dz | | dz | | dx | | dz | | dy | |
| = |
| * |
| + |
| * |
| |
| dφ | | dx | | dφ | | dy | | dφ | |
| dz | | dz | | dx | | dz | | dy | |
| = |
| * |
| + |
| * |
| |
| dλ | | dx | | dλ | | dy | | dλ | |
0 = A * (−asinφcosλ) + B * (bcosφcosλ) /sinφsinλ
c * cosλ = A * (−acosφsinλ) + B * (−bsinφsinλ) /cosφcosλ
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dodajemy
c * cos
2λ * cosφ = − A * asinλcosλ
| | c * cosλ * cosφ | | c * a * cosλ * cosφ | | cx | |
A = − |
| = − |
| = − |
| |
| | a * sinλ | | a2 * sinλ | | a2sinλ | |
x
2 = a
2cos
2φ(1 − sin
2λ)
y
2 = b
2(1 − cos
2φ)(1 − sin
2λ)
y
2 = b
2(1 − sin
2λ) − b
2cos
2φ(1 − sin
2λ)
y
2 = b
2 − b
2sin
2λ − x
2
| | c * x * |b| | |
A = − |
| |
| | a2√b2 − x2 − y2 | |
2 sty 20:20
Saizou :
Dzięki Godzio, jutro na to spojrzę bo dzisiaj już mi się nie chce, nie obraź się
2 sty 20:21
Godzio: Spoko ja też uciekam
2 sty 20:26