rownanie
rozsz: rozwiąż równanie:
4 − cos2 3x − 5 sin3x = 0
wiem, ze mozna to zapisac tak;
sin2 3x−5sin3x+2=0
ale nie wiem co dalej
2 sty 19:38
Janek191:
4 − ( 1 − sin2 3x) − 5 sin 3 x = 0
3 + sin2 3x − 5 sin 3 x = 0
2 sty 19:48
aaaaa: sory, tam powinno byc tak:
4 − 2cos2 3x − 5sin3x = 0
2 sty 19:50
Janek191:
4 − 2*(1 − sin
2 3 x) − 5 sin 3 x = 0
2 + 2 sin
2 3x − 5 sin 3 x = 0
2 sin
2 3x − 5 sin 3 x + 2 = 0
t = sin 3x
2 t
2 − 5 t + 2 = 0
Δ = 25 − 4*2*2 = 9
| | 5 − 3 | | 1 | |
t = |
| = |
| lub t = 2 |
| | 4 | | 2 | |
zatem
| | 1 | |
sin 3 x = |
| lub sin 3 x = 1 |
| | 2 | |
Dokończ
2 sty 19:55
Janek191:
sin 3 x = 2 − sprzeczność
2 sty 19:57
aaaaa: czyli:
| | π | | 5π | | π | |
x = |
| lub |
| i x= |
| |
| | 18 | | 18 | | 6 | |
2 sty 20:08
aaaaa: | | π | | 5π | |
czyli zostaje x= |
| lub x= |
| |
| | 6 | | 6 | |
2 sty 20:13
Janek191:
| | π | |
3 x = |
| + 2π*k lub 3x = π − U{π}{6| + 2π*k = U{5π}{6| + 2π*k |
| | 6 | |
zatem
| | π | | 2π | | 5π | | 2π | |
x = |
| + |
| *k lub x = |
| + |
| *k gdzie k − dowolna liczba |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
całkowita
2 sty 20:17
aaaaa: dzięki
2 sty 20:21