Wielomiany
Kala: Witam, mam problem z rozwiązaniem równania: 7x2−7x +7 = [x3(x+7)]/x+1. Wymnożyłam na krzyż,
uprościłam i doszlam do momentu −x4+14x3+7=0. Czy robie to dobrym sposobem? jeśli tak to co
powinnam dalej zrobic? Prosze o pomoc
2 sty 19:34
Kala: Pomoże ktoś?
2 sty 19:52
Jack: czyli mowisz ze to tak wyglada :
| | x3(x+7) | |
7x2 − 7x + 7 = |
| |
| | x+1 | |
tak ?
2 sty 19:56
Jack: Po pierwsze − Dziedzina
D = R \ {−1}
mnoże razy x+1 czyli inaczej "na krzyż" i siódemke daje przed nawias
7(x2−x+1)(x+1) = x4 + 7x3
Lewa strona to zwor skroconego mnozenia
7(x3+1) = x4 + 7x3
7x3 + 7 = x4 + 7x3
x4 = 7
x = − 4√7 lub x = 4√7
2 sty 20:02