Stosując metodę całkowania przez podstawienie obliczyć:
Gruby :
1.∫xe√x2+1dx
2.∫(2+ecos3x)sin3xdx
2 sty 17:58
wmboczek: x2+1=t
2+exp(cos3x)=t
2 sty 18:10
Jerzy:
√x2 + 1 = t 2xdx = 2tdt
2 sty 18:15
Gruby : ∫etdt=ex2+1+C
2 sty 18:22
Jerzy:
Nie... ∫t*etdt = ....
2 sty 18:24
Gruby : e3t/3=e√x2+13/3
2 sty 18:35
Jerzy:
liczysz przez części v' =et
2 sty 18:42
Jerzy:
2) podstawienie: cos3x = t
2 sty 18:49
Gruby : Dzieki Jerzy za pomoc ale chyba musze sie troche sam podszkoli
2 sty 19:01
Jerzy:
1) = et(t − 1) + C
2 sty 19:08
Jerzy:
| | 2 | |
2) = − |
| ∫(2 + et)dt i rozbij na dwie całki |
| | 3 | |
2 sty 19:11