prośba o sprawdzenie parametru
olla: mam wskazać, że równanie ma co najmniej jedno rozwiązanie:
mxm+1=m+1
mam problem bo przerzuceniu
mm+1 x−(m+1) i teraz znam założenia widzę a i b
1. a≠0 wyszło m∊R−{−1,0}
2.a=0 , b=0 i biorę jako b −(m+1) tak chodzi mi o to czy ze znakiem minus ?
w drugim przykładzie ten sam problem:
mx−m2=4m+4−2x
po rozłożeniu mam:
x(m+2)−(m2+4m+4)=0
to moje b biorę z minusem jako −m2−4m−4=0 w drugim założeniu gdy jest nieskończenie wiele
rozwiązań tak ?
2 sty 17:52
Janek191:
| | m + 1 | |
x = ( m + 1)* |
| dla m ≠ 0 |
| | m | |
2 sty 18:00
olla: A ja zrobiłam tak, proszę o wyjaśnienie czy dobrze?
mm+1 x− (m+1)=0
1. jedno rozw. gdy a≠0
mm+1 x− (m+1)=0
D: m+1≠0
m≠−1 m≠0
czyli m∊R −{−1,0}
2. nieskoń. wiele rozwiązań gdy a=0, b=0
mm+1 x− (m+1)=0
D: m≠−1
m=0 i teraz właśnie o to pytałam biorę b
−(m+1)=0
m=−1 wzięłam z minusem i o to pyta czy w drugim przykładzie też brać z minusem wydaje mi się,
że tak czy mam rację i czy to jest dobrze zrobione
stąd nie ma części wspólnej
rozwiązanie to: m∊R −{−1,0}
2 sty 18:16