Pomocy!
Krzyś : Punkty A=(0;−5) B=(−3;−1) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD.
Podstawa AB zawiera sie w prostej o równaniu 2x−y=5.Prosta o równaniu x+2y=0 jest symetralną
tego trapezu.Napisz równanie okręgu opisanego na tym trójkącie.
Pomocyyyy

2 sty 17:16
5-latek: Przeczytaj jeszcze raz sobie to zadanie
Poza tym do zadania z geometrii analitycznej należy zrobić rysunek
2 sty 17:19
Janek191:
Błędne dane

Punkt B nie leży na prostej : 2 x − y = 5
2 sty 17:22
Krzyś : Zrobiłem rysunek, policzyłem ale...ale zle policzyłem

Mój wynik nie pokrywa się z odpowiedzią z książki

Cały czas kombinuje
2 sty 17:24
5-latek: Witaj
Janek191 
Zdrowy po Sylwetrze

tak poza tym na którym trójkącie
2 sty 17:25
Krzyś : SORYY Punkty które mam podane to: A=(0;−5) i D=(−3;−1)

Punkt D ma współrzędne (−3;−1) a nie B sorki
2 sty 17:26
Janek191:
Ceść 5 − latek

W miarę zdrowy. Nowy Rok powitałem w domu
2 sty 17:30
Krzyś : Panowie, proszę sobie pogawędek towarzyskich nie urządzać pod moim zadankiem,
tylko mi pomóc
2 sty 17:32
Janek191:

m : y = 2 x − 5
y = 2 x + b D = ( − 3; −1)
− 1 = − 6 + b
b = 5
n: y = 2 x + 5
========
2y = − x
k : y = −0,5 x
=======
S
1 − jest środkiem odcinka AB
S
2 − jest środkiem odcinka CD
Wyznacz S
1 i S
2 ,a następnie B i C,
2 sty 17:42
5-latek:
2 sty 17:42
5-latek: Jak nie umie czytac zadania to nie sposób pomoc .
Janek191 nie rozwiązuj zadania którego tresc jest niejasna
2 sty 17:44
Krzyś : Dzięki panowie
2 sty 17:46
5-latek: Zebys nie mowil ze się czepiam
Ten okrag ma być opisany na czym
na trapezie rownoramiennyn ? czy na trojkacie . Jeśli na trojkacie to którym ?
2 sty 17:51
Janek191:
S − środek okręgu opisanego na trapezie ABCD,
S − leży na prostej k, więc
S = ( x; −0,5 x)
Jest on jednakowo odległy od A i D , więc
I AS I = I DS I A = ( 0 ; − 5) D = ( − 3 ; − 1)
( x − 0)2 + ( − 5 + 0,5 x)2 = ( x + 3)2 + ( −0,5 x + 1)2
x2 + 0,25 x2 − 5 x + 25 = x2 + 6 x + 9 + 1 − x + 0,25 x2
− 5 x + 25 = 10 + 5 x
10 x = 15
x = 1,5
=====
y = −0,5*1,5 = − 0,75
==============
S = ( 1,5 ; −0,75 )
=============
2 sty 17:55
Krzyś : Dzięki Janek
2 sty 18:04