Geometria analityczna
Karolina97: Zad1. Punkty A(2,3) B(−4,−1) są wierzchołkami równoległoboku, a punkt S(2,0) punktem przecięcia
się przekątnych. Wyznacz współrzędne wierzchołka C i D oraz oblicz obwód tego równoległoboku.
Zad2. Dane są punkty A(2,−2), C(−3,8). Na prostej o równaniu y= x −1 wyznacz punkt B tak, aby
kąt ABC był prosty.
Zad3. W trójkącie o wierzchołkach A(7,−1), B(−3,5), C(−1,−3) poprowadzono prostą k prostopadłą
do boku AB i przechodzącą przez środek boku BC. Wyznacz równanie prostej k i odległość punktu
C od tej prostej.
Proszę o pomoc mam problem z tymi zadaniami
2 sty 16:52
5-latek:

No bo jeśli ma się due braki np. z geometrii elelmtarnej czy nie zna się wzorow to będzie
problem
Poza tym do zadania należy zrobić rysunek może cos bardziej wyjasni
Do zadania nr 1
jak dzieli punkt S przekątne rownolegloboku ?
Wiec czym będzie punkt S dla przekątnych ?
No to jeśli to wiemy to znamy wzory na srodek odcinka i liczymy wspolrzedne punktu C i D
2 sty 17:02
Karolina97: Dziękuję, już rozumiem pierwsze zadanie
2 sty 17:25
5-latek:

Zadanie nr 3
Sprawdz czy dobrze przepisane dane
2 sty 17:36
5-latek: Dobrze będzie
Policz wspolrzedne srodka odcinka BC (ze wzorow na srodek odcinka
i oznacz ten punkt jako np.
D
Wyznacz wspolczynnik kierunkowy prostej AB
Z warunku na prostopadlosc dwóch prostych wyznacz wspolczynnik kierunkowy prostej prostopadlej
do AB
I napisz wzor tej prostej ze wzoru
y= a
1(x−x
0)+y
0 gdzie x
0 i y
0 to wspolrzedne punktu D
tak naprawdę to więcej czasu mi zeszlo na napisane tego niż policzenie
2 sty 17:41
Karolina97: Tak dane są dobrze przypisane
2 sty 17:43
5-latek: Napisalem CI schemat postepowania wiec licz
Sprawdzi się .
2 sty 17:45
Karolina97: Czy wzór wyjdzie y=−1/3x + 1/3
2 sty 17:57
5-latek:

Nie liczyłem .
Ale w żaden sposób ten wzor nie pasuje według mnie
Widzimy z rysunku ze ta prosta prostopadla (czerwona będzie funkcja rosnaca wiec nie może być
a<0
2 sty 18:12
Karolina97: Już mi wyszło dobrze dzięki za pomoc
2 sty 18:15
5-latek: Liczymy
Wyznacz srodek odcinka BC licz
2 sty 18:15
Karolina97: Dx=−3 + (−1)/2 Dx= −2, Dy=5−3/2 Dy= 1 środek odcinka (−2,1)
2 sty 18:24
5-latek: No nie (popatrz na rysunek sobie nawet i zobacz ze taki srodek jest niemożliwy
Napisz wzory na srodek odcinka tutaj
2 sty 18:28
5-latek: Przepraszam masz dobrze .
Pomylilem ja sobie . Opiekuje się tez zona i czasem się pomyle .
D=(−2,1)
To teraz oblicz wspolczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez punkty A i B
2 sty 18:31
Karolina97: Później liczę równanie prostej AB (y+1)(−3−7)=(5+1)(x−7) co daje −10y −10=6x −42 dziele przez 2
otrzymuje −5y=3x −16 dziele na −5, y=−3/5 +16/5 później współczynnik kierunkowy −3/5 zmieniam
na 5/3 i podstawiam y=5/3(x+2) + 1 co daje y=5/3x + 13/3 czy tak
2 sty 18:33
5-latek: Zaraz CI sprawdze
Nie musisz pisać Karolina równania prostej AB
Wystarczy sam wspolczynnik kierunkowy tej prostej
| | y2−y1 | | 5−(−1) | | 6 | | 3 | |
tgα=a= |
| = |
| = − |
| = − |
| |
| | x2−x1 | | −3−7 | | 10 | | 5 | |
Z warunku na prostopadlosc prostych
Rownanie tej proste prostopadlej do AB i przechodzącej przez D ma rownianie
y=a
1(x−x
0)+y
0
| | 5 | | 10 | | 5 | | 13 | |
y= |
| x+ |
| +1 to y= |
| x+ |
| czyli masz dobrze |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Zapamietaj sobie ten wzor na prosta przechodzaca przez jeden punkt
Zobacz z eten wzor możesz zastosować w roznych sytutacjach np. tak jak tutaj , albo masz
wyznaczyć rownianie prostej rownoleglej do danej przostej i przechodzącej przez jakiś punkt
(wystarczy tylko znac wspolczynnik kierunkowy tej prostej i już nie musisz bawic się z
obliczniem b
2 sty 18:45
Karolina97: Oki właśnie nie mogłam sobie przypomnieć tego wzoru na współczynnik kierunkowy więc podstawiłam
po prostu do wzoru na równanie prostej, dzięki za pomoc wszystko mi rozjaśniłes
2 sty 18:48
5-latek:

czyli wszystko się zgadza
2 sty 18:48
5-latek: Nad drugim pomysle jeszcze może trzeba skorzystać z iloczynu skalarnego
2 sty 18:52
Karolina97: Oki będę wdzięczna
2 sty 18:54
misiak:
Zad2. Dane są A(2,−2), C(−3,8).
Na prostej o równaniu y= x −1 wyznacz punkt B tak, aby kąt ABC był prosty.
B=(x,x−1)
|AB|2+ |CB|2=|AC|2
(x−2)2+(x−1+2)2+(x+3)2+(x−1−8)2=(−3−2)2+(8+2)2
2 sty 19:38
misiak:
(x−2)2+(x+1)1+(x+3)2+(x−9)2=25+100
2 sty 19:55
utem:

Dane są A(2,−2), C(−3,8).
Srodek AC:
| | 2−3 | | −2+8 | | 1 | |
S=( |
| , |
| )=(− |
| ,3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 25 | | 125 | |
Równanie koła o srodku S=(− |
| ,3) i r2= |
| +25= |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Punkt przecięcia z okręgiem:
| | 1 | | 125 | |
x2+x+ |
| +(x−1−3)2= |
| rozwiąż |
| | 4 | | 4 | |
x=−1.5 lub x=5
y=−2.5 lub y=4
∡AB
1C jest prosty jako kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy.
∡AB
2C jest prosty jako kąt wpisany w okrąg oparty na średnicy.
========================================
To samo co
Misiaka
2 sty 23:52
Kacper:
biorę
3 sty 09:40
Karolina97: Mógłby mi ktoś pomóc z tym równaniem kwadratowym? Wychodzą mi dziwne liczby
3 sty 10:54
5-latek: | | 1 | | 125 | |
x2+x+ |
| +(x−1−3)2= |
| |
| | 4 | | 4 | |
Uporzadkuj to teraz
(x−1−3)
2= ?
3 sty 11:44
Karolina97: X2 −8x +16
3 sty 17:35
Karolina97: 2x2 −7x −61/4=0
3 sty 17:38
5-latek: no to piszsemy
| | 1 | | 125 | |
x2+x2+x−8x+ |
| +16= |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | ? | |
Teraz 16 |
| = |
| napisz ile |
| | 4 | | 4 | |
3 sty 17:43
Karolina97: 65/4
3 sty 20:30
5-latek: To nasze równanie kqwadratowe będzie miało postac
2x
2−7x−15=0
Δ= licz dalej
wyliczone x
sy wstawiasz do równania okręgu i liczysz y−owe wspolrzedne
3 sty 20:38
Kacper: 5−latek wziąłeś się za uczenie?
3 sty 20:41
5-latek: Kacper 
Będę chciał w tym roku zaliczyć trygonometrie , wykladnicza i logarytmiczna , potem wielomiany
a kwadratowa odpuszczę .Potem rachunek różniczkowy i calkowy .
3 sty 20:44
Aga1.: Witaj 5−latku, ale jesteś ambitny.
3 sty 22:52