Ile wynoszą miary tego trójkąta?
Lena: Leżące na okręgu punkty A,B, C dzielą go w stosunku 4:6:8. Przez punkty te poprowadzono
styczne do okręgu. Punkty przecięcia tych prostych są wierzchołkami trójkąta. Ile wynoszą
miary tego trójkąt?
Bardzo proszę o pomoc, bo mi coś źle wychodzi. Poprawna odpowiedź to: 20, 60, 100.
2 sty 15:54
Janek191:
2 sty 16:01
Janek191:
360o : ( 4 + 6 + 8) = 20o
4*20o = 80o
6*20o = 120o
8*20o = 160o
2 sty 16:04
Lena: A jak potem mam obliczyć, żeby mi wyszedł ostateczny wynik?
2 sty 16:09
Janek191:
Suma miar kątów czworokąta jest równa 360o,
Np.
900 +90o + 80o + 100o = 360o
2 sty 16:13
Lena: Dzięki za pomoc
2 sty 16:31