Wysokość ostrosłupa trójkątnego
matematyk97: Jak mogę obliczyć wysokość ostrosłupa trójkątnego, który ma w podstawie trójkąt równoramienny i
znam długości wszystkich krawędzi?

Spodek wysokości będzie leżeć na przecięciu
symetralnych, więc to chyba nie stąd
2 sty 15:28
Jack:

Mowisz ze co masz dane? : D
2 sty 15:33
matematyk97: Długości wszystkich krawędzi tego ostrosłupa
2 sty 15:36
matematyk97: A dlaczego ten różowy odcinek w podstawie ma długość h?
2 sty 16:35
Jack: on nie ma dlugosci h... chcialem zbudowac trojkat ale... : D nie wyszlo...
Znasz wszystkie krawędzie... i chcesz uzależnić H od krawędzi i podstawy tak ?
2 sty 16:40
matematyk97: Muszę obliczyć objętość, więc muszę jakoś znaleźć H
2 sty 16:42
Jack: bylbys w stanie dac dane...duzo latwiej sie liczy ; D
a żadnego kąta nie masz podanego ?
2 sty 16:43
matematyk97: Mam takie zadanko za 4pkt na maturę R. Trochę mi ciężko bo jeszcze nie miałem stereometrii

W ostrosłupie trójkątnym ABCS o podstawie ABC i wierzchołku S dane są: |AB|=|AC|=26,
|SB|=|SC|=2
√194 i |BC|=2|AS|=20. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2 sty 16:48
Mac:
Aj, aj. Stereometra jest w 6 klasie szkoły podstawowej, a także w gimnazjum
2 sty 16:57
Jack:

Z pierwszego trójkąta
1) − jest to trjkat w podstawie...
26
2 − 10
2 = h
2
h = 24
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| | 1 | |
Pole trójkąta w podstawie : |
| * 20 * 24 = 240 |
| | 2 | |
Wyraźmy te pole za pomocą h
1 , żeby je znaleźć
240 = 13 h
1
Teraz pytanie...czy moge powiedziec ze
ten trojkat (patrz drugi punkt)
jest podobny do
tego trójkąta
jesli tak, to to duzo nam ulatwi...
bo
| | 100 | | 238 | |
a 26 − x wynosi −> 26 − |
| = |
| |
| | 13 | | 13 | |
chcialem stad ten igrek co na czwartym rysunku jest obczaic
bo ten igrek to nic innego jak
Ten fragment na rysnku głównym
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
trzeci rysunek ...
h
3 − wysokosc sciany bocznej...
znając h
3 −> czwarty rysunek
z pitagorasa obliczamy H...
2 sty 17:43
Jack:

||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fragment w tej "klamrze" jest chyba bez sensu...dlatego go tak okreslilem...jedyne co jest nam
niewiadome to podstawa jak sie przecina
y + z = h
1....usimy znaleźć ten igrek ! : D
2 sty 17:49
Jack: dobra...poddaje sie, pytaj pania Ete ktora rozwiaze wszystko ...
2 sty 17:57
2 sty 18:02
Bogdan:

To kwestia ułożenia równań..
w =
√262 − 102 = 24, h =
√4*194 − 100 = 26
a więc trójkąt ADS o bokach długości 10, 24 i 26 jest przystający do trójkąta ADB i ADC
i te trójkąty są prostokątne, stąd H = |AS| = 10
2 sty 18:02
Bogdan:

Tak wygląda ten ostrosłup
2 sty 18:06
matematyk97: Dziękuję
Bogdan i wszystko się zgadza

Jak na to wpaść?
2 sty 18:09
Bogdan:
Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć i bawić się tymi ćwiczeniami.
Tu wystarczyło skorzystać z twierdzenia Pitagorasa, a więc zadanie dostępne dla
gimnazjalisty.
2 sty 18:13
Jack: a ja jak zawsz ... na około licze
2 sty 18:27
Kacper:
Zabieram
3 sty 09:38