wariancja
susanna: Wariancja w schemacie Bernoulliego to
Var(X) = n * p * q
Mam takie zdanie
Skoro X = x1 + x2 + ... + xn, to
Var(X) = Var(x1) + ... + Var(xn)
czyli p*q + ... + pq −− n razy
Moglibyście to zweryfikować? Dlaczego wariancja pojedynczej wartości zmiennej losowej to po
prostu p*q?
2 sty 14:58
PW: Nie ma czegoś takiego jak "wariancja pojedynczej wartości zmiennej losowej".
Żeby udowodnić to twierdzenie trzeba
1° Wiedzieć co to jest wartość oczekiwana zmiennej losowej i znać twierdzenie o wartości
oczekiwanej liczby sukcesów w schemacie Bernoullego
2° Wiedzieć co to jest wariancja i jaki jest związek wariancji z wartością oczekiwaną.
2 sty 18:59
susanna: Wiem co to wariancja, myślałam o kwadracie odchylenia od średniej dla konkretnej wartości, mój
błąd, to przez tego dziwoląga... dowód oczywiście znalazłam. (Tylko spotęgował moje zdziwienie
co do tego ślaczka.)
2 sty 19:38