Zadanie Uzasadnij + z deltą.
Gadu : mam takie zadanko i przez godzinę nie wykombinowałem nic

Trójmian x
2+bx+c ma dwa różne pierwiastki całkowite, oba różne od zera, a suma jego wsp. 1+b+c
jest liczbą pierwszą. Wskaż przykład trójmianu spełniającego warunki zadania.
Uzas, że jednym z pierwiastków jest 2.
2 sty 14:30
daras: spróbuj odpocząć, idź na spacer a po godzinie , dwóch spróbuj ponownie
a najlepiej prześpij się z tym do jutra
2 sty 14:54
Gadu : Dzięki... liczyłem na jakieś rozwiązanie, może liczby, tok myślenia.... Dzięki...
2 sty 18:46
Lorak: Ze wzorów Viete'a mamy:
x
1 + x
2 = −b
x
1 * x
2 = c
Możemy zapisać:
1+b+c = 1 − (x
1+x
2) + x
1x
2 = 1 − x
1 − x
2 + x
1x
2 = (x
1 − 1)(x
2 − 1)
Z treści wiemy, że 1+b+c = (x
1 − 1)(x
2 − 1) jest liczbą pierwszą.
I tutaj zadanie dla Ciebie − kiedy ten iloczyn będzie liczbą pierwszą?
2 sty 19:18
wmboczek: W(2)=4+2b+c
Viete'a
W(2)=(x1−2)(x2−2)
2 sty 19:28
Lorak: wmboczek, ale czemu ma to dowodzić?
2 sty 19:34
Eta:
(x−2)(x−k)=0 , k∊C
x2 +(−k−2)x+2k=0 i W(1)=1−k−2+2k = k−1 −− ma być liczbą pierwszą
i b= −k−2 i c=2k
to dla k= 3 W(1)=2 spełnia warunek to b=−5 i c= 6
mamy równanie: x2−5x+6 = (x−2)(x−3) x1=2 i x2=3∊C
dla k= 4 k−1=3 jest liczbą pierwszą to b= −6 i c=8
x2−6x+8=(x−2)(x−4)
itd.........
np: k=14 to k−1=13 b= −16 c= 28
x2−16x +28=(x−2)(x−14)
2 sty 19:48