układ równań?
SmyQ: może mi ktoś podpowiedzieć jak sie zabrać za ten układ?
| ⎧ | 6y−2xy−y2=0 | |
| ⎩ | 6x−x2−2xy=0 |
|
2 sty 13:29
ICSP: Odejmij równania stronami. Rozwiązaniem będą dwie proste.
2 sty 13:31
Eta:
2 sty 13:33
ICSP: Coś źle mówię ?
2 sty 13:36
Jerzy:
ja bym też odejmował
2 sty 13:38
SmyQ: wyjde na cos takiego?
6y−6x−y2+x2=0
6y−y2=6x−x2
i co dalej?
2 sty 13:39
ICSP: x2 − y2 + 6y − 6x = 0
(x−y)(x+y) −6(x−y) = 0
(x−y)(x+y−6) = 0
2 sty 13:40
Jerzy:
6(y−x) − (y2 − x2) = 0 i kombinuj dalej
2 sty 13:41
Jerzy:
no to już nie kombinuj
2 sty 13:41
SmyQ: x=3 y=3 tak?
2 sty 13:45
Dawid: Nie
2 sty 13:47
SmyQ: to jak
2 sty 13:50
Jerzy:
x − y = 0 lub x + y − 6 = 0
2 sty 13:51
2 sty 14:04