wartość bezwzględna
matematyk: Sprowadź do najprostszej postaci, wiedząc, że x∊(1;3):
a) |x−8|
b)|3−x|+|x−1|−2|x−4|
c)|x
2−4x+3|−|x
2−9|
d)
√x2−10x+25
jak się za to zabrać
2 sty 12:58
Jerzy:
a) w podanym przedziale liczba pod wartością bezwzględną jest ujemna,
więc: I x − 8 I = 8 − x
2 sty 13:00
Janek191:
a) x ∊ ( 1 ; 3), więc x − 8 < 0 , czyli I x − 8 I = − ( x − 8) = − x + 8
2 sty 13:01
Jerzy:
b) 3 − x + x − 1 −2(4 − x) = − 6 + 8x
2 sty 13:01
Jerzy:
c) podobnie ... ustal jaki znak mają liczby pod wb
2 sty 13:03
5-latek: Zabierasz się niesamowicie już ponad pol godziny
do d) x2−10x+25= (x−5)2 i wykorzystaj to
2 sty 13:41
matematyk: b) to nie bedzie:
−6+2x
2x−6
ostatecznie
2 sty 14:36
Jerzy:
a to nie to samo ?
2 sty 14:39
matematyk: ale ja to konfrontuje z Twoim wynikiem Jerzy
2 sty 14:41
Jerzy:
teraz widzę,że się pomyliłem: = − 6 + 2x
2 sty 14:42
matematyk: spoko

literówka
2 sty 14:42
Jerzy:
2 sty 14:44