prawd.
ssslup: czy ktoś zobaczy, czy myślę dobrze?
ze zbioru liczb naturalnych dwucyfrowych losowo wybieramy jedną liczbę. oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że otrzymamy liczbę podzielną
przez 8 lub liczbę podzielną przez 12
____________________________________________________
Ω=99 (10,11....99) − ilość liczb dwucyfrowych
A− zdarzenie, że otrzymamy liczbę podzielną przez 8
A=18
P(A)=1899
B−zdarzenie, że otrzymamy liczbę podzielną przez 12
B=6
P(B)=699
A suma B−zdarzenie, że otrzymamy liczbę podzielną przez 8 i 12
A suma B= 2
P(A suma B)= 299
2 sty 12:45
Jerzy:
a dlaczego uważasz,że Ω = 99 ?
2 sty 12:57
Janek191:
I Ω I = 99 − 9 = 90
A = { 16,24,32,40,48,56,64,72,80,88,94 }
B = { 12,24,36,48,60,72,84,96}
A ∪ B = {12,16,24, 32,36,40,48,56,60,64,72,80,84,88,94,96}
I A ∪ B I = 16
2 sty 12:57
ssslup: myślę, że 99 dlatego, że jest 99 liczb dwucyfrowych, nie wiem rozumiem, czemu jest 90, biorę
pod uwagę liczby pełne, czyli 10, 20?
2 sty 13:02
Eta:
Wszystkich liczb dwucyfrowych jest
90
A −− liczby dwucyfrowe podzielne przez 8 lub 12
A
1 −−− liczby dwucyfrowe podzielne przez 8
A
1={16,
24, 32,40,
48,56,64,
72,80, 88,
96} , |A
1|= 11
A
2−− liczby dwucyfrowe podzielne przez 12
A
2={12,
24,36,
48,60,
72,84,
96} , |A
2=8
i odrzucić te co się dwa razy powtórzyły ( zaznaczone na czerwono)
czyli podzielne przez 24
jest ich
4
| | 11+8−4 | |
P(A)= |
| =......... |
| | 90 | |
2 sty 13:02
ssslup: dziękuję! jednak musiałam coś źle policzyć, jak wrzucałam liczby do zbiorów
tylko nie rozumiem, czemu omega wynosi 90 a nie 99
2 sty 13:06
Eta:
1.2,3,4,5,6,7,8,910,11,12, .......,99
wszystkich liczb od 1 d 99 jest 100 − 9 = 90
2 sty 13:07
Janek191:
U mnie jest pomyłka − w A zamiast 96 napisało mi się 94.
Dobrze jest u Ety
2 sty 13:08
Janek191:
Od 99 liczb odejmujemy 9 liczb jednocyfrowych: 99 − 9 = 90
2 sty 13:10
ssslup: Janek191, ale i tak dziękuję

Och, już wszystko rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie!
2 sty 13:10
Eta:
Podobnie liczb trzycyfrowych : 100,101,102,......... ,999 jest (900
liczymy tak : 999−100+1= 900
dwucyfrowych : 10,11,12,.....,99
liczymy: 99−10 +1= 90
czterocyfrowych : 1000, 1001,........., 9999
ile jest ? napisz odp ..............
2 sty 13:10
ssslup: 9999−1000+1, dobrze myślę? czyli będzie 9000
2 sty 13:12
Eta:
W poście 13:07 miało być jest 99−9 =90
2 sty 13:13
Eta:
2 sty 13:13
ssslup: Bardzo dziękuję, wszystko jest teraz dla mnie jasne
2 sty 13:14
Eta:
2 sty 13:15
kokos: Kolasinać
17 lis 16:49
lizusek: Do zestawu liczb 10 7 8 11 i9 dopisano jedna liczbę naturalną jednocyfrową i dwie liczby
naturalne dwucyfrowe czy średnia arytmetyczna powiększonego zestawu może być mniejsza od 10
czy może być większa od 30, odpowiedz uzasadnij
Wytłumaczcie please
17 lis 16:52