geometria
ktoś: W trapezie równoramiennym ABCD (AB||CD) poprowadzono odcinek PQ ( P∊AD, Q∊BC) równoległy do
podstaw w taki sposób, że trapezy ABQP i PQCD są podobne. Wiedząc, że podstawy trapezu PQCD
mają długość 6 i 12 a wysokość trapezu ABCD jest równa 6, oblicz:
a) skalę podobieństwa ABQP i PQCD
b) obwód trapezu ABQP
Podpunkt a) zrobiłem (nie było to zbyt trudne) i wyszło 1/2, jednak na b) nie mam pomysłu
2 sty 12:19
Eta:

c=...........
2 sty 12:48
ktoś: c=√117 , ale to nie do tego trapezu ramię
2 sty 12:54
ktoś: c w ABQP wyszło mi 2√13, a więc cały obwód = 36+4√13
2 sty 12:58
Eta:
ok
2 sty 13:06