Rozważ funkcję
Masters: Witam,rozwiąże mi ktoś takie zadanie? Rozważ funkcje f daną wzorem
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| ax3 + |
| bx2 + cx |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | |
gdzie a=1, b=1 i za c należy przyjąć dowolną liczbę spełniającą nierówność c< |
| . Proszę o |
| | 4 | |
rozwiązanie tego zadania
2 sty 12:12
5-latek: Przeciez dostawales wczoraj podpowiedzi od ICSP
2 sty 12:16
ICSP: On nie chce wskazówek tylko rozwiązanie

Bądź tak miły
2 sty 12:35
Masters:
2 sty 12:36
Jerzy:
Czy rzeczywiście treść zadania jest taka, jak napisałeś/aś ?
2 sty 13:25
ICSP: Jerzy wszystko ładnie wychodzi
2 sty 13:29
Masters: Tak jest taka jak napisałem,mam to na poniedziałek oddać.
2 sty 13:31
Jerzy:
Cześć
ICSP 
oświeć mnie, o co tu chodzi ?

czy on ma zbadać tą funkcję ?
2 sty 13:33
Masters: Ups nie dopisałem czegos
2 sty 13:33
Masters: oblicz pochodną funkcji,korzystając z własności pochodnej, wyznacz przedziały monotoniczności i
ekstrema lokalne funcji f
2 sty 13:34
Masters: Przepraszam,ale na samym dole małym druczkiem było napisane w treści zadania.
2 sty 13:35
ICSP: Witaj. Zapewne chodzi o wyciągnięcie pewnych własności tej funkcji rzy zadanych warunkach. Nic
innego mi do głowy nie przychodzi.
2 sty 13:35
Jerzy:
to trzeba było tak od razu
| | 1 | | 1 | |
ja bym przyjął c = 0 , wtedy: f(x) = |
| x3 + |
| x2 |
| | 3 | | 2 | |
i teraz dziedzina i pierwsza pochodna ...działaj
2 sty 13:37
ICSP: Jerzy,
dowolną liczbę spełniającą warunek. Wczoraj napisałem co trzeba zrobić.
Najpierw policzyć pochodną, potem wyróżnik i patrzeć jak się on zachowa przy warunku c <
2 sty 13:41
Jerzy:
a czy: c = 0 nie jest dowolną liczbą spełniającą warunek ?
2 sty 13:43
ICSP: Czyli wybieramy sobie jedną liczbę rzeczywistą mniejszą od 0,25 ?
Bez sensu to zadanie
2 sty 13:47
Masters: No,bez sensu tak samo jak moja babka od matmy
2 sty 13:48
Jerzy:
dobra ... już czaję

nie mógł autor napisać ...policz pochodną i zbadaj przebieg zmienności
funkcji w zależności od parametru c , przy zadanym warunku ?
2 sty 13:49
Masters: Jakbym Ci pokazał treści jej zadań to padłbyś ze śmiechu.Przy rozwiązywaniu jej zadań najpierw
rozszyfrowujesz treść zadania,o co jej chodzi,
a dopiero potem rozwiązujesz
2 sty 13:51
Masters: zadnie
2 sty 13:51
Masters: I jak w końcu będzie z tym zadaniem?
2 sty 15:06
Jerzy:
policz f'(x) ... i analizuj jej przebieg ( znak ) w zależności od c
2 sty 15:08
mazur291: Kompletnie nie wiem o co chodzi,prosiłbym o całe rozwiązanie tego zadania.
2 sty 22:10
utem:
W końcu, jaki temat miałeś na lekcji, chodzi o miejsca zerowe, monotoniczność, ekstrema?
2 sty 22:22
mazur291: To nie z lekcji,na zaliczenie to mam zrobić.Mam zrobić to co w treści zadania.
Obliczyć pochodną funkcji f,korzystając z własności pochodnej wyznaczyć przedziały
monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji f.
2 sty 22:31
utem:
c dowolne?
| | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| x3+ |
| x2+cx , taka funkcja? |
| | 3 | | 2 | |
( tyle tych komentarzy, nie chcę pominąć ewentualnych) uzupełnien
2 sty 22:34
utem: ?
2 sty 22:38
2 sty 22:38
mazur291: Przyjmij − 4
2 sty 22:39
utem: Liczę.
2 sty 22:43
mazur291: Dzięki kolego
2 sty 22:43
mazur291: Rozwiązałeś?
2 sty 23:10
utem:
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| *3x2+ |
| *2x+c⇔ |
| | 3 | | 2 | |
f '(x)=x
2+x+c
x
2+x+c=0
Δ=1−4c
1)1−4c>0 istnieją dwa różne rozwiązania⇔
| | −1−√1−4c | | −1+√1−4c | |
x1= |
| lub x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
1<x
2
Parabola skierowana ramionami do góry
f'(x)>0 dla x<x
1 lub x>x
2
f(x)rosnąca dla x<x
1
f(x) malejąca dla x∊(x
1,x
2)
f(x) rosnąca dla x>x
2
dla x=x
1 f(x) ma maksimum lokalne (pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny)
dla x=x
2 f(x) ma minimum lokalne (pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni)
2)Miejsca zerowe f(x)
| | 1 | | 1 | |
x=0 lub ( |
| *x2+ |
| x+c)=0 |
| | 3 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) c< |
| , założono, że c< |
| zatem trójmian y=( |
| *x2+ |
| x+c) ma dwa różne |
| | 16 | | 4 | | 3 | | 2 | |
| | 3 | |
miejsca zerowe dla c∊(−∞, |
| ) |
| | 6 | |
| | 3 | |
Dla c= |
| ma jedno miejsce zerowe |
| | 16 | |
| | 3 | | 1 | |
Dla c∊( |
| , |
| trójmian nie ma miejsc zerowych |
| | 16 | | 4 | |
| | 3 | |
b) dla c∊(−∞, |
| ) funkcja ma 3 miejsca zerowe |
| | 6 | |
| | 3 | |
dla c= |
| ma dwa miejsca zerowe |
| | 16 | |
| | 3 | |
dla c> |
| ma jedno miejsce zerowe , x=0 |
| | 16 | |
3)Przykład dla c=−1
| | 3 | |
f(x) ma 3 miejsca zerowe , (−1)< |
| ( możesz je obliczyc) |
| | 16 | |
| | −1−√5 | |
Dla x1= |
| , f(x) ma maksimum |
| | 2 | |
| | −1+√5 | |
Dla x2= |
| , f(x) ma minimum |
| | 2 | |
======================
2 sty 23:27
mazur291: Dzięki
2 sty 23:40
mazur291: To wszystko jest dla c= −4?
2 sty 23:45
utem:
Przykład ( wykres) dla c=−1
2 sty 23:54
utem:
Przeczytaj uważnie, co napisałam.
2 sty 23:54
mazur291: Dobra chyba kumam,dzięki wielkie naprawdę
3 sty 00:04