matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna z definicji
w:
Pochodna z definicji. Mam wyliczyc pochodna z ln(5x+1). Poki co mam tyle:
ln(5x+5h+1)−ln(5x+1)
1
5h
f'(x)=lim h→0
= lim h→0
* ln(1+
) = lim h→0 ln
h
h
5x+1
5h
((1+
)
(
1
h
)) i nie wiem co dalej z tym zrobic... Pomoze ktos?
5x+1
2 sty 12:01
w:
2 sty 14:56
w:
pomoze ktos?
3 sty 13:13