Całki
Cola: Oblicz całkę metodą przez części:
∫(x2+2x+3)sinx dx
2 sty 11:44
zeesp: Zacznij od rozbicia na 3 całki a potem przez częśći...
2 sty 11:52
Dawid: no to
u=x2+2x+3
u'=2x+2
v'=sinx
v=−cosx
2 sty 11:54
daras: Jak ci idzie per partes ?
2 sty 15:14
bezendu:
∫(x2+2x+3)sin(x)dx=
u=x2+2x+3 v'=sin(x)
u'=2x+2 v=−cos(x)
=−(x2+2x+3)cos(x)+∫(2x+2)cos(x)dx=
u=2x+2 v'=cos(x)
u'=2 v=sin(x)
=−(x2+2x+3)cos(x)+(2x+2)sin(x)−2∫sin(x)dx=
=−(x2+2x+3)cos(x)+(2x+2)sin(x)+2cos(x)+C
=================================
2 sty 15:20