Zadanie maturalne, liczby rzeczywiste
nj: Liczba √3−2√2 jest równa:
a) 1−√2 b) √2−1
√3−2√2=√1−2√2+2=√(1−√2)2=1−√2
√3−2√2=√2−2√2+1=√(√2−1)2=√2−1
To jest zadanie z "Testow Maturalnych" z aksjomatu. Z mojego rozumowania wynika, że 2
odpowiedzi są poprawne. Gdzie jest błąd?
2 sty 11:41
5-latek: A nieprawda ze dwie będą dobre
√x2= |x| przecież
Skoro napisale ze √3−2√2=√(1−√2)2=|1−√2|
i teraz 1−√2 jest ujemne czy dodatnie ?
No jeśli ujemne to co robimy opuszczając modul?
2 sty 11:46
5-latek: Odpowiedz byle w ciągu 5 minut , a Ty nie potrafisz odpowiedzieć w ciągu 13 minut
2 sty 11:59
nj: Dzięki

Sorry, nie odświeżam strony co 5 minut
2 sty 19:22
5-latek: No ale to Ty masz problem. Nie ja
2 sty 19:23
misiak:
dana liczba jest dodatnia
a) liczba ujemna
b) liczba dodatnia
stąd odpowiedź b)
oczywiście lepiej jest obliczyć to tak , jak powyżej "z wartością bezwzględną"
2 sty 19:27