Pomocy!
Krzyś : Rozwiąż układ równań:
x
2+y
2−6x−2y+2=0
x
2+y
2−4x+4y+6=0
Mógłby i to ktoś rozwiązać?
2 sty 11:37
5-latek: Rozwiaz to graficznie
Będą to dwa okręgi
Doprowadz te równania do postaci kanonicznej
2 sty 11:42
Krzyś : Narysowałem te dwa okręgi, ale jeden punkt nie jest liczbą całkowitą, i nie określę precyzyjnie
jakie ma współrzędne, a poza tym chce się "naumieć" rozwiązywać takie układy, bo gdzieś mi
się obiło o uszy że na maturze trzeba takie układy rozwiązywać algebraicznie.Więc jeśli jakaś
dobra duszyczka by mogła poświęcić chwilkę... to bym był wdzięczny.
2 sty 11:48
5-latek: Sprawdz jeszcze raz dobrze czy aby ten układ ma rozwiązania
2 sty 12:15
5-latek: Napisz jakie ci wyszly równania okregow w postaci kanonicznej
2 sty 12:17
Janek191:
Odejmujemy stronami:
− 2 x − 6 y − 4 = 0
6 y = −2 x − 4 / : 6
Wstaw za y do jednego z danych równań
2 sty 12:40
Janek191:
2 sty 12:44
Krzyś : (x−3)2+(y−1)2=8 i (x−2)2+(y+2)2=2
2 sty 13:12
Krzyś : Ok, dzięki panowie
2 sty 13:12
Eta:
W poście
12:40
łatwiej wyznaczyć x= −3y −2 ( unikamy ułamków)
2 sty 13:25
Janek191:
2 sty 15:16