Pomocy
Krzyś : 50=(x+5)2+(y−2)2
Mógłby mi ktoś rozwiązać to równanie, bo nie mogę go wyliczyć. ; /
2 sty 10:50
zeesp: to równanie okręgu o środku (−5,2) i promieniu √50, tzn
wszystkie punkty na takim okręgu spełniają to równanie
2 sty 10:53
Jack: √50 = 5√2
Krzysio wie ze to rownanie okregu...nwm czemu pyta
2 sty 10:57
5-latek: Pyta dlatego ze to 50 jest teraz z lewej strony a nie z prawej tak jak zawsze
2 sty 11:14
Krzyś : No dobra, to inaczej zapytam: Jak wyliczyć współrzędne punktu którego odległość od
punktu(−5;2) jest równa √50 czy jak kto woli 5√2
2 sty 11:19
Krzyś : wieee ktoś?)
2 sty 11:29
zeesp: Rozwiązania są postaci:
x=
√50cost −5
y=
√50sint+2
gdzie t∊[0,2π]
Podstaw i sprawdz
2 sty 11:50