Analiza matematyczna, zadanie z parametrem
rolmops12: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja
f(x)=43x 3 −3(m+1)x 2 +m 2 x−3m−1 nie ma maksimum.
Odpowiedzi do zadania to: <−3, −35 >
Bardzo proszę przynajmniej o pomysł na zadanie, jakie warynki muszą być spełnione, aby nie było
maksimum... ?
2 sty 10:35
matematyk97: Jaki jest warunek konieczny istnienia ekstremum?
f'(x)=0
f'(x)=4x2−6(m+1)x+m2
i policz kiedy Δ<0
2 sty 11:05
matematyk97: Oraz nie będzie ekstremum kiedy pochodna nie będzie zmieniała znaku.
2 sty 11:08
rolmops12: W jaki sposób mam uwzględnić fakt, że może być ekstremum lokalne, które, będzie minimum?
Pochodna, będzie wtedy zmieniać znak...
2 sty 11:15
matematyk97: Dlatego najpierw warunek konieczny

I sprawdzasz brzegi:
dla m=−3 masz: f'(x)=(2x+3)
2 więc −3 dorzucasz bo tam też na pewno nie będzie maksimum
2 sty 11:19
matematyk97: Spójrz, że pochodna jest postaci f'(x)=4x
2+bx+c

A jak wygląda taki wykres?
2 sty 11:23
rolmops12: no ,,Uśmiechnięta" parabola...
2 sty 11:25
rolmops12: Z czego wynikają, te brzegi? Δ≤0 dla m∊< 35,3>
2 sty 11:30
matematyk97: | | 3 | |
Ja bym sprawdzał brzegi właśnie z warunku dostatecznego. m∊< |
| ,3>? Tak Ci wyszło? |
| | 5 | |
2 sty 11:33
rolmops12: Dokładnie i mam tutaj niezgodność z odpowiedziami...
2 sty 11:34
matematyk97: 5m2+18m+9<0
2 sty 11:34
rolmops12: a z czego ta nierówność wynika?
2 sty 11:36
matematyk97: f'(x)=4x2−6(m+1)x+m2
Δ=[−6(m+1)]2−4*4*m2
2 sty 11:39
rolmops12: Okej widzę już

Dziękuję bardzo za pomoc
2 sty 11:45
matematyk97: Proszę, a jak weźmiesz od razu Δ≤0 to też będzie dobrze, bo ma nie być pierwiastków lub jeden
dwukrotny.
2 sty 11:51
rolmops12: Tak, to wiem, tylko przez cały czas, źle rozwiązywałem to równanie z Δ i dlatego miałem złe
rozwiązania... Także jeszcze raz dziękuję
2 sty 11:54