Pomocy!
Krzyś : Trapez wpisano w okrąg o równaniu x
2+y
2−6x−8y=0 w ten sposób że jedna z podstaw trapezu
jest średnicą okręgu, a druga zawiera się w prostej o równaniu 2x+y=0. Napisz równanie osi
symetrii trapezu oblicz jego pole P.
Moje wyliczenia, skromne...

r=5
więc jedna z podstaw ma długość 10
wysokość trapezu(odległość środka okręgu od prostej 2x+y=0)=2
√5
no i P=1/2(a+10)*2
√5
... jakieś wskazówki co dalej?
2 sty 10:19
Jack: Zaznaczyles katy proste?
2 sty 10:29
Krzyś : Nooo nie
2 sty 10:39
5-latek: Napisz równanie osi symetrii trapezu
Pytanie . jaki trapez ma os symetrii ?
2 sty 11:24
Krzyś : Trapez równoramienny, chyba...
2 sty 11:29
Krzyś : Oki, dzięki poradziłem sobie
2 sty 11:38
5-latek:

No nie chyba tylko na pewno
Chyba to pchła po jajkach

Nie zrobliles rysunku i się placzesz
czerona to y=−2x w tej prostej zawiera się gorna podstawa
Rownanie okręgu jest takie
(x−3)
2+(y−4)
2=25
Policz punkty przecicia się okręgu z prosta y=−2x i oblicz odleglosc miedzy tymi punktami i
masz dlugosc krotszsej podstawy
Wysokosc masz obliczona wiec będziesz miał tez obliczone pole
2 sty 11:40