Funkcja kwadratowa
anka1342: Liczba 0 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej f(x)= 1−a+x−x2
Oblicz a. Dla wyznaczonej wartości a naszkicuj wykres funkcji f
Wyznacz argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne
1 sty 23:17
zeesp: Liczba 0 jest miejscem zerowym funckji kwadratowej f oznacza, że f(0)=0.
Podstaw x=0 i przyrónaj do 0..
1 sty 23:18
5-latek: To teraz napisz jaka jest definicja miejsca zerowego funkcji
1 sty 23:20
anka1342: Miejsce zerowe funkcji − to taki argument x dla którego funkcja przyjmuje wartość 0 ale dalej
nic z tego nie rozumiem...
1 sty 23:22
anka1342: Jeżeli a=1 to parabole jest skierowana do góry ale gdzie na osi powinnam zaznaczyć a?
1 sty 23:25
5-latek: To znaczy ze punkt ten ma wspolrzedne (x,0)
Z warunków zadania wiemy ze nasze x=0 wiec ten punkt będzie mia wspolrzedne (0,0)
Co jeszcze weimy Wiemy to ze ten punkt należy do wykresu tej funkcji
NO a jeśli należy to spelnia równanie tej funkcji
f(x) inaczej można zapisac jako y wiec
y=1−a+x−x2
Wstaw teraz wspolrzede tego punktu do tego równania i wylicz a
1 sty 23:28
utem:
f(0)=0
1 sty 23:29
5-latek: Dobry wieczor

Pozdrawiam
1 sty 23:31
anka1342: podstawiając mam wzór 0=1−a+0−02 co idąc dalej daje mi a=1
ale nie wiem jak oznaczyć punkty na paraboli
1 sty 23:31
Jerzy:
musisz dziecko zrozumieć, co to jest funkcja
1 sty 23:31
5-latek: Dobry wieczor
J 
Wszystkiego dobrego Nowym Roku
1 sty 23:33
5-latek: Teraz do wyjściowej funkcji wstaw a=1 i napisz wzor tej funkcji
1 sty 23:34
anka1342:

Tak powinien wyglądać wykres?
1 sty 23:42
5-latek: 
Podstaw do wzoru za a =1 i napisz wzor funkcji
Poza tym nie widzisz ze a<0 i ramiona będą w dol ?
1 sty 23:44
anka1342: f(x)= 1−a+x−x2
więc f(x)= 1−1+x−x2
zostaje mi więc taka funkcja f(x)=−x2+x z tego wynika że a=−1 b=1
jeżeli x=0 to f(0)=0
faktycznie a<0 nie zauważyłam tego
i co dalej? nic z tego nie rozumiem
1 sty 23:51
5-latek: Tak naprawdę do rozwiązania tego zdania wystarczyla taka oto wiedza
Jeśli mamy podane ze jedno z miejsc zerowych wynosi x=0 to wspolczynnik c musi wynosic 0
czyli c=0
jeśli mamy y=ax
2+bx+c to c=0 gdyż wtedy mamy taka postac funkcji
y=ax
2+bx
Teraz
liczymy miejsca zerowe tej funkcji
y=ax
2+bx
czyli ax
2+bx=0
wyciamy x przed nawias i mamy
| | −b | |
x(ax+b)=0 czyli x=0 lub ax+b=0 to ax=−b to x= |
| |
| | a | |
wezmy nasza funkcje
y=−x
2+x
Miejsca zerowe
−x
2+x=0 to x(−x+1)=0 to x=0 lub −x+1=0 to −x=−1 to x= ?
2 sty 00:01
anka1342:

czyli tak powinna wyglądać parabola x=1 a x to oś symetrii
2 sty 00:07
5-latek:


Przeciez masz policzone miejsca zerowe
Jedno wiesz ze wynosi x=0 bo masz podane w zadaniu
Drugie wyliczylas ze wynosi x=1
Niech to będzie po waszemu czyli x
1=0 i x
2=1
Żeby naszkicować parabole trzeba mieć 3 charatertstyczne punkty
Dwa już masz (miejsca zerowe )
Trzeci to wierzchołek
Wsporzedna x
owa wierzchołka
x
w=p= (albo skorzystasz ze wzorow
| | x1+x2 | |
albo wiesz ze xw=p= |
| |
| | 2 | |
y
w=q=albo wzor albo q=f(p)
g= x=−x
2+x= −(0,5)
2+0,5= −0,25+0,5=0,25
2 sty 00:20
Jack: Co tu sie stalo
Dlaczego tak?
Jesli caly czas mowimy o funkcjo y = x − x2
To tak jak napisal małolatek miejscami zerowymi (czyli tam gdzie twoj wykres przecina oś
OX)
Sa x = 0 oraz x = 1
W tych miejscach twoja parabola przecina oś...
2 sty 00:24
anka1342: Dziękuję bardzo za pomoc i cierpliwość, postaram się nadrobić braki
2 sty 00:31
5-latek: No i gitara
2 sty 00:34
anka1342: Jeszcze w chcąc się upewnić argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne
x∈< 0,1> tak?
2 sty 00:36
5-latek:
2 sty 00:38
anka1342: Jeszcze raz dziękuję
2 sty 00:39