| π*n | π | |||
dotyczyło szeregów) : cos(π*n − | )=(−1)n *cos(π− | ) Potrafię skorzystać z | ||
| n+1 | n+1 |
| πn | π(n + 1) − π | π | ||||
πn − | = πn − | = πn − π + | = | |||
| n + 1 | n + 1 | n + 1 |
| π | ||
= π(n − 1) + | ||
| n + 1 |
| π | ||
cos(π(n − 1) + | ) = | |
| n + 1 |
| π | π | |||
= cos(π(n − 1)) * cos( | )) − sin(π(n − 1))sin( | )) = | ||
| n + 1 | n + 1 |
| π | ||
= (−1)n − 1 * cos( | ) − 0 = [wzór cosx = − cos(π − x) ] | |
| n + 1 |
| π | ||
= (−1)n * cos(π − | ) | |
| n + 1 |