pochodna funkcji
Jola: Pochodna tej funkcji? ex / x−1 pomoże ktos mam problemy z tą pochodna ..
1 sty 22:43
Godzio:
f(x) = e
x/(x − 1)
| | x | | x − 1 − x | |
f'(x) = ex/(x − 1) * ( |
| )' = ex/(x − 1) * |
| = |
| | x − 1 | | (x − 1)2 | |
| | − 1 | |
= ex/(x − 1) * |
| |
| | (x − 1)2 | |
1 sty 22:44
Jola: dziekuje
1 sty 23:08
Jola: a mógłbyś jeszcze pomóc mi w wyznaczeniu miejsc zerowych tej pochodnej?
1 sty 23:47
Godzio:
Nie ma miejsc zerowych, funkcja jest stale ujemna.
1 sty 23:50
zeesp: funkcja stale dodatnia
2 sty 01:17
Godzio: Funkcja owszem, chodziło mi o pochodną bo jej tyczyło pytanie
2 sty 09:56
Jola: a jak będzie wyglądał wykres tej pochodnej? (pytam bo badam przebieg zmiennosći funkcji)
6 sty 10:02
Arturek_lat_7:
Wykres wyglada tak, ze caly czas bedzie ponizej osi OX.
6 sty 10:28
Jola: a jeśli chodzi o asymptote pionową funkcji (wyliczona z granicy na krańcach jej przedziałów)
to jej równanike wynosi x=1 ?
6 sty 10:50
piotr: e(x/(x−1))−>e gdy x→±∞ stąd asymptota pozioma dwustronna y=e
e(x/(x−1))−>+∞ gdy x→1+ stąd asymptota pionowa prawostronna x=0
6 sty 11:01
piotr: poprawka literówki:
stąd asymptota pionowa prawostronna x=1 (oczywiście)
6 sty 11:02
piotr: limx→1−=0 dlatego asymptota jednostronna
6 sty 11:07
Jola: a czemu tylko jednostronna a nie obustronna pionowa?
6 sty 11:26
Jola: ok, to juz wiem
6 sty 14:51
Jola: a moje następne pytanie brzmi czy ta funkcja jest parzysta lub nie parzysta ?
bo mi wyszło że nie jest ani parzysta ani nieparzysta
6 sty 14:52