Funkcja kwadratowa
zosia: 1.Napisz wzór funkcji kwadratowej, która spełnia jednocześnie następujące warunki:
−zbiorem wartości tej funkcji jest przedział <2,+
∞)
− do wykresu tej funkcji należy punkt P (−3,4)
−osią symetrii wykresu jest prosta x= −1
2. rozwiąż nierówność −2(x+1)(3−x)≥0
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
1 sty 22:32
Krzysiek: ≥2. Miejsca zerowe tej funkcji to −1 i 3. Ramiona są skierowane w górę. Więc ta funkcja jest ≥
0 w przedziale (−∞;−1> U <3;+∞)
1 sty 22:39
Godzio:
Z pierwszej informacji mamy, że q = 2, z trzeciej, że p = 1
Zapisujemy postać kanoniczną:
f(x) = a(x − 1)
2 + 2
I wstawiamy punkt P
| | 1 | |
4 = a(−3 −1)2 + 2 ⇒ 2 = a(−4)2 ⇒ 2 = 16a ⇒ a = |
| |
| | 8 | |
1 sty 22:41
5-latek: Nr 1
Z warunków zadania mamy p=−1 i q=2
wiec y= a(x−p)2+q
4=a(−3−(−1))2+q
wylicz a i wstaw do wzoru
1 sty 22:43
zosia: jak jest z tymi znakami we wzorze f(x)=a(x−p)2+q jeżeli p= −1 to we wzorze ma być
f(x)=a(x−1)2+q czy f(x)=a(x+1)2+q ? Na takich błahostkach zazwyczaj się wykładam
1 sty 23:10
5-latek: Nie wykładaj się tak Zosiu bo będzie tragedia

Przeciez masz we wzorze
y=a(x−p)+q
Podstaw teraz za p=−1 i zobacz co wyjdzie
1 sty 23:13
Godzio:
U mnie powinno być + 1, dobrze piszesz zosia
1 sty 23:14
anka1342: 5−latek Godzio dziękuję bardzo za pomoc teraz już zaczynam rozumieć ten czasami
przerażający mnie dział
1 sty 23:20
5-latek: Postaraj się go zrozumieć gdyż będzie się on przewijal prze cala Twoja edukacje szkolna
1 sty 23:23