szereg geometryczny i planimetria
Archeolog:
W kąt o mierze 60 stopni wpisano ciąg kół w taki sposób, że pierwsze kołó ma promień 8 i jest
styczne do ramion kąta, a każde następne koło ma mniejszy promień i jest styczne do porzedniego
koła oraz do ramion kąta. Oblicz sumę pól kół tego ciągu.
A wiec w zbiorze pana Kiełbasy w odpowiedziach mamy wynik 81 pi, a po moich obliczeniach
otrzymałem wynik
72 pi... Kto ma rację − Andrzej czy ja?
1 sty 21:41
Jack: kazde nastepne jest mniejsze...ale o ile?
czy to jest jakis szereg? (jak w nazwie − geometryczny ?)
1 sty 21:52
Archeolog: To jest dokładne polecenie. O ile jest mniejsze trzeba już wyliczyć

Nie chcę zbytnio
pomagać, bo
może mi to przeszkodzić w weryfikacji, czy moje obliczenia są dobre.
1 sty 21:56
Archeolog: Ano jest szereg geometryczny (nieskończony ciąg geometryczny?), bo jak są wpisane w kąt,
to promień rośnie o jakiś iloraz, a nie konkretną liczbę.
1 sty 21:57
1 sty 22:00
Archeolog: To jest prawie to samo co Eta ci podała nie licząc ciągu zbieżnego

W sumie to co masz wykazać u Ety to jest promień wyrazu drugiego ciągu, jak to obliczysz to
tamto też udowodnisz
1 sty 22:07
Jack: ale to jest latwiejsze...
r2 + r3 + ... + rn = 4
do tego momentu narazie doszedlem
1 sty 22:08
Jack:

moglbys to narysowac...bo ja nie potrafie wyobrazic sobie ze jak mam ramie kata i pierwsze kolo
jest najwieksze to kaade mniejsze dotyka ramion ktore sa coraz wieksze....w sensie :
patrz rysunek...
one by musialo sie chowac do tego kata...
1 sty 22:11
Jack:

ja widze to w ten sposob
1 sty 22:14
Archeolog:

No widzisz i tutaj się pojawia magia. Jest napisane, że "Pierwsze koło", ale gdzie mamy
"początek?"?
Artystą to ja nie jestem, ale te największe koło jest "pierwsze" i kolejne są coraz mniejsze i
styczne i
spełniają wymagania... i tak w nieskończoność coraz mniejsze.
U Ety jest to samo tylko tam jest jedno koło wpisane (duże) i jedno malutkie.
1 sty 22:15
Archeolog: Dobrze narysowałeś.
1 sty 22:16
Godzio:

Wychodzi, że Ty masz rację.
R
1 = 8
| | 1 | |
x = y + R2 + R1 ⇒ 2R1 = 3R2 + R1 ⇒ R2 = |
| R1 |
| | 3 | |
| | 1 | |
Otrzymujemy nieskończony ciąg geometryczny o ilorazie q = |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
R3 = |
| R2 = |
| R1 itd. |
| | 3 | | 9 | |
Suma pól:
| | 1 | | 1 | |
P1 + P2 + ... = πR12 + πR22 + ... = πR12(1 + |
| + |
| + ...) = |
| | 9 | | 92 | |
| | 1 | | 9 | |
= π * 64 * |
| = π * 64 * |
| = 72π |
| | | | 8 | |
1 sty 22:26
Jack: @Godzio...dokladnie
ale dlaczego mówisz że R1 = 1 a nie 8 ?
1 sty 22:27
Godzio:
A gdzie tak napisałem?
1 sty 22:29
Archeolog: Pierwszy wyraz Jack jest po prawej od jedynki.
1 sty 22:30
Jack: a nie, przepraszam...wyjales R przed nawias...no tak
P+P2 + ... = πR12 + πR22 + ... = πR12(1+1/9...)
Czyli to co napisales
nom, to sie zgadza 72 pi
1 sty 22:31
Archeolog: Muszę poprawić w odpowiedziach i ostrzec znajomego, bo już były nerwy z powodu błędnych
odpowiedzi nie raz... No ale każdemu się może zdarzyć raz na jakiś czas gafę w matmie strzelić.
Jeszcze robiłem takie
http://www.zadania.info/8898720 zadanie i udowodniłem inaczej − dzięki dwóm
kątom opartym na średnicach okręgu. Zaliczyliby na maturze czy musiałbym koniecznie ten trapez
zauważyć?
1 sty 22:35
utem:
|OB|=2*8=16
|OA|=2r
|OB|=|OA|+r+8
16=3r+8
3r=8
S
1=π*8
2=64π
1 sty 22:38
Archeolog:

Przepraszam za krzywiznę, ale mam nadzieję, że widać o co chodzi.
1 sty 22:38
Godzio: A gdzie są te kąty oparte na średnicach?
1 sty 22:38
Godzio:
A kto powiedział, że przedłużenie przetnie się w tamtym punkcie? To też trzeba uzasadnić.
1 sty 22:39
Archeolog: Jeśli okręgi są styczne do prostej to prosta prostopadła do okręgu przejdzie przez średnicę i
będzie
równa 2r. Później jest tam jakieś twierdzenie o tych kątach na średnicach które pokazuje nam,
że
tworzą się 2 kąty 90 stopni które mają wspólny punkt P i są przez to kątami odpowiadającymi.
I jak mamy kąty odpowiadające 90 stopni to nie ma innej opcji niż żeby kąty między nimi
dopełniające
do 360 nie były odpowiadające i nie miały kolejno po 90 stopni. Oczywiście jakoś ładniej bym to
ujął na maturce(słownictw) i wykorzystał zmienne których nie umiem dodawać na tej stronie
do rysunków... Przeszło by?
1 sty 22:45
Godzio:

Nie widzę uzasadnienia, że prosta AB przechodzi przez punkt styczności okręgów. To co piszesz
to prawda, ale wciąż to za mało.
1 sty 22:49
Archeolog:

Dołączam rysunek.
1 sty 22:53
Archeolog: To ja już nie wiem co jeszcze mógłbym dodać żeby to było prawdziwe...
1 sty 22:56
Godzio:
Wszystko to co napisałeś jest poprawne, ale dlaczego odcinki (z Twojego rysunku) AD i BC
przecinają się w punkcie styczności, a nie gdzie indziej?
1 sty 22:58
Archeolog: Bo mamy już odcinki AP i PB które spotykają się w jednym miejscu i te odcinki są t
ylko dopełnieniem żeby zagwarantować kąt 90 stopni, więc muszą być ustawione pod kątem prostym.
1 sty 23:05
Jack:

A nie wystarczy , że w trójkącie opartym na średnicy kąt wpisany ma miarę 90 stopni.
kąt |∡APB| + α = 360 − 180 = 180
Kąty wierzchołkowe są tej samej miary, czyli zarówno α jak i kąt |∡APB| mają po 90 stopni...
1 sty 23:10
Godzio:
Archeolog nie masz racji, AP i PB się przecinają, ale skąd wiesz, że ich przedłużenia
trafią w drugi koniec średnicy?
1 sty 23:13
Archeolog: Godzio ja już nie wiem, poddaje się. To że są przedłużeniami wyszło mi z tego kątu 90stopni, ja
ich
'na siłę' nie przedłużałem nie bij proszę

To raczej narysowanie średnicy i od niej odcinka
do punktu
P sprawiło że mam 100% szans na kąt 90 stopni, a że one są styczne to takie same kąty będę
miały
i co za tym idzie jak są kąty wierzchołkowe to te proste "łączą" się kątem 180 stopni czyli są
przedłużeniami.
1 sty 23:19
Godzio:

Niebieski odcinki masz dane, skąd wiesz, że czerwone
odcinki wraz z niebieskimi tworzą linie prostą?
O to mi się rozchodzi
1 sty 23:22
Archeolog: Ja już mam tak namieszane w głowie że nie ma szans żebym się z tego wytłumaczył.
Planimetria i ogółem figury to coś przez co się raczej nie dostanę na studia xP albo przez
infe.
1 sty 23:34
Godzio:
Zaraz Ci to pokażę.
1 sty 23:36
Godzio:

Skorzystamy z cechy (k,k,k).
Kąty APB i CPD są równe 90
o jako kąty oparte na średnicy.
Oznaczmy kąt PAC = α, kąt APC jest dopełnieniem kąta 90
o więc też równy 90
o.
Kąt ACP = 180
o − 90
o − α = 90
o − α.
Kąt między promieniem, a styczną jest równy 90
o więc
BAP = 90
o − α ⇒ ABP = α oraz
DCP = 90
o − (90
o − α) = α ⇒ CDP = 90
o − α
Mamy równość trzech kątów ⇒ trójkąty są podobne, zatem punkty A,P,D oraz C,P,B są współliniowe
1 sty 23:41
Archeolog: Czekam z niecierpliwością, bo mój mózg strajkuje że kolejnego zadania nie liczy póki nie
zobaczy
o co ci tu chodziło.
1 sty 23:42
Archeolog: Godzio, ale to trzeba by w zadaniu udowadniać? Bo teoretycznie to, że kąt APC jest 90 stopni
mamy w drugiej linijce.
1 sty 23:43
Godzio:
Tak, bo ciągle wchodzi to samo, Ty nie wiesz czy PD to odcinek łączący koniec średnicy z
punktem styczności.
1 sty 23:44
Godzio:
Narysuje Ci antyprzykład.
1 sty 23:46
Archeolog: Ale jak podają we wzorach "Kąt oparty na średnicy jest kątem prostym", a ja sobie sam założyłem
rysując go że on łączy punkt na końcu średnicy z tym punktem P?
1 sty 23:47
Godzio:

Oczywiście wiadomo, że to bezsensowny rysunek bo my wiemy, że proste są równoległe, ale chodzi
o pokazanie idei tego co pokazywałem. Punkt przecięcia ma leżeć w punkcie styczności. Wtedy
można korzystać ze wszystkich faktów. Ja w dowodzie łączę końce średnic z punktem styczności,
ale nie wiem, że te
kąty oparte na średnicy są wierzchołkowe.
1 sty 23:48
Archeolog: To jakby dodać że te średnice są równoległe do siebie i tworzą te kąty w jednym punkcie to by
było wszystko ok?
A poprzeć ten fakt tym, że wychodzą z punktów A i B i są prostopadłe do tej samej prostej.
1 sty 23:59
Godzio: Moim zdaniem trzeba uzasadnić to tym co napisałem w poście o 23:41
2 sty 00:03
Archeolog: Ok, dopiszę do mojego dowodu w zeszyciku i teraz na pewno będę o tym konkretnym zadaniu i
podobnym pamiętał xP
Dzięki za wszystko Godzio i dzięki innym za upewnienie mnie w wyniku tamtego poprzedniego
zadania!
2 sty 00:07
5-latek: Widzialem ze robisz tez zadania dr Pompe .
tez mam je gdzies zapisane .
Kup sobie jego ksiazke kosztuje około 12 zl pt. W okół obrotow
2 sty 00:37
Kacper:

|∡AOS|+|∡BSO|=180
o ⇒ suma miar "szarych" kątów jest równa 90
o ⇒ |∡PAB|+|∡PBA|=90
o c.k.w
2 sty 10:16