błagaaam !!
Agata: Zadanie z granic pilne : )
lim (cos x/2) / x−π =
x→π
z góry bardzo dziękuję za pomoc
15 gru 21:16
Andrzej: zapisz, że cos x/2 = sin (π/2 − x/2), a x−π = 2(x/2 − π/2)
niech t = π/2 − x/2, wtedy jeżeli x → π to t → 0
otrzymujesz zatem lim sin t2t = 12
t→0
15 gru 21:22
Agata: w odpowiedziach jest − 1/2. hmmm...
15 gru 21:26
Andrzej: aj no tak, odwrotna kolejność jest na górze niz na dole, masz rację
15 gru 21:26
Andrzej: wyłącz minus przed nawias na górze, wtedy będzie taka sama kolejność i będzie −1/2, sorki
15 gru 21:27